ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

26/9/18

Ποιοι δικηγόροι θα πάρουν ξανά τη σύνταξη που έχασαν το 2017


Επιστροφές συντάξεων που κόπηκαν σε πρώην δικηγόρους από την 1η Ιανουαρίου 2017 προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η επαναχορήγηση αφορά σε πρώην νομικούς που είδαν τη σύνταξή τους να διακόπτεται το 2017, λόγω ύπαρξης οφειλών προς τον κλάδο υγείας.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθαρίζει πως για λόγους χρηστής διοίκησης, θα επιστραφούν οι παροχές στους συνταξιούχους του πρώην Ταμείου Νομικών (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) που κόπηκαν, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οφειλές προς τον κλάδο υγείας. Οφειλόμενο ποσό σε εισφορές υγείας πάνω από το γενικό όριο των 15.000 ευρώ, που ισχύει για τους υποψήφιους συνταξιούχους δικηγόρους, θα παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το πρώην Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ), καθώς και οι Τομείς Υγείας Δικηγόρων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Επαρχιών και ο Τομέας Υγείας Συμβολαιογράφων, υπήχθησαν στο πρώην ΕΤΑΑ. Οι τομείς, παρά την ένταξή τους στο νέο φορέα, διατήρησαν την οικονομική και λογιστική τους αυτοτέλεια, την οποία και έχασαν οριστικά με την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ.Η μη διασύνδεσή τους λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα -παρά τη σαφή πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι για τη χορήγηση σύνταξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εξόφληση τυχόν οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών- πολλοί δικηγόροι να λάβουν σύνταξη, παρά τις οφειλές τους προς τους τομείς υγείας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως έως τις 31/12/2016, τυχόν οφειλές στους τομείς υγείας δεν αναζητούνταν ούτε για την εφαρμογή του νόμου του 2015 που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών για όσους ασφαλισμένους είχαν ήδη υποβάλει έως και 30/09/2015 αίτηση συνταξιοδότησης.

Όταν όλα τα Ταμεία και οι τομείς εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, διαπιστώθηκε η οφειλή και σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη διεκόπη. Την εξέλιξη αυτή έρχεται να «διορθώσει» η εγκύκλιος Πετρόπουλου, καθώς ορίζει ότι τυχόν διακοπή καταβολής σύνταξης μετά την 01/01/2017 θα θεωρείται ως μη γενόμενη και ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει αναδρομικά τα σχετικά ποσά συντάξεων.

Να σημειωθεί πως οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ μπορούν να λάβουν σύνταξη εφόσον χρωστάνε λιγότερα από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Βάσει της εγκυκλίου, το οφειλόμενο ποσό σε εισφορές του κλάδου υγείας έως και 31/12/2016 που ξεπερνά το ποσό αυτό των 15.000 ευρώ, θα παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

(ΤΕ, 26/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!