ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

7/6/19

Στο ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας (upd)


Προσφεύγει κατά της τροπολογίας η τράπεζα
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν επικουρική σύνταξη και να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε με το ταμείο τους (το ΛΕΠΕΤΕ).

Υπολογίζεται πως πρόκειται για 17.5000 συνταξιούχους, που θα λάβουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ. Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται το μεσημέρι (και στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου).

Το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019 και για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη την διαχείριση και καταβολή των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της ΕΤΕ. Προβλέπεται συντελεστής αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των παροχών, ενώ για το 2018 η τράπεζα αναλαμβάνει την καταβολή των αντίστοιχων ποσών σε πέντε δόσεις.Εν τω μεταξύ δύο διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων ή υποψήφιων συνταξιούχων που έχουν αρρύθμιστες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία και για τον λόγο αυτό έως τώρα δεν λαμβάνουν σύνταξη μπορούν στο εξής να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων του νόμου για τις 120 δόσεις και να αρχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με μηνιαία παρακράτηση που κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση του συνταξιούχου, από 60 σε έως και 120 δόσεις.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όσοι είχαν επιλέξει την «πάγια ρύθμιση», με την οποία το ποσό του χρέους τους συμψηφιζόταν ή παρακρατούνταν από το ποσό της σύνταξής τους σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν ήταν δυνατόν να υπερβαίνουν τις σαράντα. Στη δεύτερη κατηγορία υποψήφιων συνταξιούχων εντάσσονται οι περίπου 80.000 πολίτες οι οποίοι επειδή δεν είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ακόμη κι αν είχαν συμπληρώσει και τα απαραίτητα όρια ηλικίας και τον αριθμό ενσήμων.

H τράπεζα αιφνιδιάστηκε από την κατάθεση τροπολογίας, που εντάσσει τους συνταξιούχους της στο ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση έχει πολλαπλές αδυναμίες και εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι θα προσφύγει κατά της τροπολογίας, την οποία και θεωρεί αντισυνταγματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μειώσεις-σοκ στις επικουρικές 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας

(ΠΑ 7/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!