Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μειώσεις-σοκ στις επικουρικές 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας


Μειώσεις-σοκ στις επικουρικές συντάξεις για 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας φέρνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη διάλυση του επικουρικού τους ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ) και την ένταξή των συνταξιούχων στο μεγάλο επικουρικό του Δημοσίου, το ΕΤΕΑΕΠ.

Οι συντάξεις που λαμβάνουν από τον ΛΕΠΕΤΕ -με πολλούς μήνες καθυστέρηση- είναι κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ, ενώ στο ΕΤΕΑΕΠ θα έχουν κατά μέσο όρο 160 ευρώ.

Το έλλειμμα του ΛΕΠΕΤΕ έφτασε στα 110 εκατ. ευρώ ετησίως και το πλήρωνε η Εθνική Τράπεζα, μέχρι που η τρόικα επέβαλε την απεμπλοκή της και ο ΛΕΠΕΤΕ κατέρρευσε.

Οι 16.000 συνταξιούχοι πήραν μόλις χθες 5 Ιουνίου τις συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2018.

Αντί της πλήρους στάσης πληρωμών, επιλέγεται τώρα η λύση των οριζόντιων και πολύ μεγάλων περικοπών.



Τροπολογία
Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών και ήδη έχει θορυβήσει όχι μόνον τους συνταξιούχους, γιατί θα έχουν μεν σταθερή μηνιαία σύνταξη, με πολύ μεγάλο κούρεμα δε, αλλά και περίπου 4.800 εν ενεργεία στελέχη της τράπεζας (παλαιοί ασφαλισμένοι ως το 2006 που έγινε διαχωρισμός νέων και παλιών στα επικουρικά των τραπεζών) οι οποίοι πλήρωσαν αυξημένες εισφορές για επικουρική από τον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά θα καταλήξουν με πολύ μικρότερες συντάξεις από το ΕΤΕΑΕΠ.

Η τροπολογία, ωστόσο, προβλέπει ότι η Εθνική θα κληθεί να καταβάλει ένα εφάπαξ ποσό για τη συμμετοχή της στη δαπάνη των συντάξεων που θα βαρύνει στο εξής το ΕΤΕΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει καλύτερες συντάξεις.

Ο ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1949 ως επαγγελματικό Ταμείο, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για το προσωπικό της. Δεν ανήκε στα Ταμεία που ελέγχονταν από το κράτος, και για το λόγο αυτό, παρά τα Μνημόνια, συνέχιζε να καταβάλλει 14 επικουρικές το χρόνο με ποσά που ξεπερνούσαν και τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΠΕ 6/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!