Πέτσας: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του 2020 * Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 15/9 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από 09:00 έως 17:00 * Έως τις 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών προς δήμους * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * ΕΡΓΑΝΗ: 3.111 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

30/5/19

Στον "πάγο" οικογενειακός γιατρός και ΤΟΜΥ


Στα… μισά κινδυνεύει να μείνει η μεταρρύθμιση της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που στηρίζεται στη λειτουργία των "ιατρείων της γειτονιάς" (Τοπικές Μονάδες Υγείας- ΤΟΜΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων, λόγω του ισχνού ενδιαφέροντος γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Όλα αυτά τη στιγμή που οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να φέρουν ακόμη πιο πίσω το εγχείρημα, βάζοντας "στον πάγο" την κάλυψη των κενών.

Ενδεικτικό δε των καθυστερήσεων που υπάρχουν στη λειτουργία των ιατρείων είναι πως από τις 237 ΤΟΜΥ που έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν από οικογενειακούς γιατρούς, μόλις 125 έχουν ανοίξει σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται πως στις αρχές Μαρτίου ο αριθμός τους έφτανε τις 120, που είχε τεθεί ως στόχος για τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά δεν επετεύχθη.

Τα μεγάλα προβλήματα άλλωστε παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη μη κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και στην έλλειψη κτιρίων για τη στέγαση των ΤΟΜΥ. Σημείωσε πως στις μονάδες μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ένα εκατομμύριο επισκέψεις.Στο σύστημα υγείας υπάρχουν περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) όταν όπως αναφέρουν οι γιατροί ο όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό των 11 εκατ. κατοίκων είναι 5.000 οικογενειακοί ιατροί.

Πρόσφατη μάλιστα έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε δείξει πως το 70% των πολιτών δεν έχει ακόμη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, ενώ ένας στους δύο δήλωνε άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας. Επίσης 6 στους 10 πολίτες γύριζαν την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δήλωναν ότι θα παραμείνουν στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, δεν προβλέπεται κατάργηση των τοπικών μονάδων, αλλά ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή στο νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα προβλέπεται η υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός θα είχε πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.

Πηγή (ΠΕ 30/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!