Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Γιατί αποκλείονται από τη ρύθμιση χιλιάδες οφειλέτες


Αντιμέτωποι με ψυχρολουσία έρχονται χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στις εφορίες καθώς διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο λόγος; Έκαναν το "λάθος" να έχουν εντάξει τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν και οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (ή 24 δόσεων για έκτακτες οφειλές).

Αυτό ήταν μια εξτρά διευκόλυνση για τους φορολογούμενους που χρωστούν και αναγκάζονται να πληρώνουν δόσεις οι οποίες είναι υψηλές λόγω του περιορισμένου αριθμού τους. Και αυτό διότι είναι διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο να εξοφλεί ένας οφειλέτης το χρέος του σε 12 δόσεις και πολύ διαφορετικό και εύκολο να την εξοφλεί σε έως 120 δόσεις και μάλιστα με το ίδιο επιτόκιο.

Μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στην οποία υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ρυθμίσει οφειλές με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων διαπιστώνουν ότι το ρυθμισμένο ποσό δεν είναι διαθέσιμο για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.



Ο λόγος; Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στάθηκαν στη γενική διάταξη της ρύθμισης που προβλέπει ότι εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες "έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2018".

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όσοι φορολογούμενοι έκαναν χρήση της δυνατότητας που είχαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις 12 δόσεις οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να επαναρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις. Γιατί τιμωρούνται; Επειδή ήταν πιο συνεπείς από άλλους οι οποίοι άφησαν τους φόρους τους απλήρωτους αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι που είχαν εντάξει τις οφειλές τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 αναγκάζονταν προκειμένου να μην τη χάσουν να ρυθμίσουν εμπρόθεσμα τις νέες φορολογικές τους οφειλές. Έτσι, πολλοί τίθενται εκτός 120 δόσεων.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κλήθηκε με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2018 να καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμιά. Ο φορολογούμενος προχώρησε στην ένταξη της συνολικής οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν την 31η Ιουλίου 2018 που έληγε η πρώτη από τις τρείς δόσεις.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει την οφειλή που έχει απομείνει (άλλες τρεις δόσεις) στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν αντίθετα είχε αφήσει απλήρωτες και τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος θα μπορούσε να εντάξει το σύνολο της οφειλής του στις 120 δόσεις.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανόν και σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μέχρι στιγμής η ρύθμιση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία καθώς περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Πηγή (ΠΕ 30/5/19)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Με εμπόδια η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!