Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Απαλλαγή από τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες τροποποιήσεις Ε9


Απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου του αυτοτελούς προστίμου των 100 ευρώ οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει από τις 25 Απριλίου μέχρι σήμερα ή θα υποβάλλουν από εδώ και πέρα εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους ή για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους, μέχρι να ολοκληρωθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας η διαδικασία κτηματογράφησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε πάρα πολλές περιοχές.

Για τα έτη 2019 και τα επόμενα ως εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση Ε9 θεωρείται πλέον η δήλωση η οποία υποβάλλεται μετά την 31 Μαρτίου του εκάστοτε επόμενου έτους. Τις αλλαγές αυτές οι οποίες επήλθαν από τις 25 Απριλίου με τις διατάξεις του άρθρου 73 του ν.4607/2019 που ψηφίστηκε πριν περίπου μήνα από τη Βουλή, κοινοποίησε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής αποστέλλοντας σχετική εγκύκλιο.



Τι αλλάζει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στην εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ:

1. Στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ,οι οποίες υποβάλλονται από την 25η Απριλίου 2019 και αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ. Η ολοκλήρωση της ανάρτησης προκύπτει από Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ του ΝΠΔΔ “ Ελληνικό Κτηματολόγιο “η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θεωρείται η δήλωση, η οποία υποβάλλεται για πρώτη φορά και εισάγει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών από τον υπόχρεο φορολογούμενο. Κάθε επόμενη δήλωση, η οποία προσθέτει, αφαιρεί ή μεταβάλλει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών θεωρείται τροποποιητική δήλωση Ε9.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κλπ) υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31 η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

3. Σε περίπτωση μη υποβολής εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης Ε9 για περισσότερα του ενός (1) έτη επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές. Το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ για κάθε δήλωση.

4. Σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών 2010 και επόμενα, που υποβλήθηκαν από την 31η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και την 24η Απριλίου 2019 δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ή έχουν καταβληθεί μέχρι και την 24η Απριλίου 2019 δεν διαγράφονται ή δεν επιστρέφονται αντίστοιχα.

(ΣΑ 18/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!