Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Επώδυνος ο νέος "νόμος Κατσέλη" – Ποιοι χάνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας


Σε αναγκαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς χωρίς αυτό δεν πρόκειται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Βρισκόμαστε ήδη στο κρισιμότερο σημείο των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης, Τραπεζιτών και Δανειστών για το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Αν δεν υπάρξει εμπλοκή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προκύψει το τελικό πλαίσιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση.

Το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη προβλέπει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ξεκινά από τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ θα υπάρχει κριτήριο εισοδήματος στα 20.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπουν τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Η επιδότηση του δανείου θα ασκείται εντός ορίων.



Το «κούρεμα» θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και δεν θα είναι οριζόντιο. Θα διαγράφεται το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Τα οικονομικά κάθε δανειολήπτη θα αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο. Ανάλογα με τις πληρωμές της οφειλής θα κινούνται και οι ρυθμίσεις.

Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση επιδότησης της μηνιαίας δόσης κατά το 1/3 από το κράτος. Οι αιτήσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός των τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Ενα κεφάλαιο που δεν έχει εγγραφεί ακόμη (επεξεργάζεται από κοινού από τους τεχνοκράτες των υπουργείων και τις τράπεζες) είναι το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται πριν γίνει η ένταξη στη νέα ρύθμιση αλλά και των υποχρεώσεων που θα αναλαμβάνει ο δανειολήπτης.

Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών – επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά – είναι προβληματικά καθώς βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Από αυτά, 300.000 και πλέον είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά.

(ΤΕ 13/2/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!