Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία: «Παράθυρο» σύνταξης για 80.000 μη μισθωτούς με «κούρεμα» αποδοχών


Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στο τέλος του μήνα, θα ενταχθεί η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία.

Η ρύθμιση θα εκκινήσει τον Μάρτιο και εκτός από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 70%.

Τα χρέη θα επανυπολογίζονται για την περίοδο 2002 – 2016 (για την οποία υπάρχουν ψηφιακά δεδομένα των δηλούμενων ετήσιων εισοδημάτων στο σύστημα Τaxis), όπως επίσης και οι προσαυξήσεις.

Ωστόσο η αποδοχή του επανυπολογισμού (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση), κρύβει και μια «παγίδα», καθώς θα συνεπάγεται και «κούρεμα» συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή των αποδοχών που διαμορφώνουν το τελικό ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.



Υπενθυμίζεται πως οι μισθοί – εισοδήματα πριν το 2002 δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης, παρά μόνο η 14ετία 2002- 2016 που διαμορφώνει τον συντάξιμο μισθό.

Μέσω της νέας ρύθμισης εκτιμάται πως θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι άνω των 62 ετών, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών.

Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά έχουν παράλληλα συσσωρεύσει αρκετά χρέη από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στο Ταμείο τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αν δεν αποπληρώσουν το επιπλέον ποσό μέχρι τις 20.000.

Το ίδιο συμβαίνει με τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ αν οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ, ή τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ αν οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ.

Πηγή: insider.gr (ΤΕ 13/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!