Απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

7/1/19

Χρονιά ρυθμίσεων οφειλών αλλά και πλειστηριασμών το 2019


Χρονιά ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το 2019. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει αναμορφώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τον νόμο Κατσέλη και να δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εντάξουν τις οφειλές τους στον νόμο Κατσέλη με τις ισχύουσες ευνοϊκές διατάξεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Όσοι δεν καταφέρουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.

Από τις αρχές Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν αυστηρότερα τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πτωχευτικό δίκαιο για την προστασία της κατοικίας τους. Πλέον μένουν μόνο λίγες εβδομάδες για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Ο χρόνος πιέζει και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο για την έκδοση των οφειλών τους από τις τράπεζες απαιτούνται δέκα εργάσιμες ημέρες. Η παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη είναι κατά πάσα πιθανότητα και η τελευταία. Από τις αρχές Μαρτίου οι δανειολήπτες που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πτωχευτικό δίκαιο θα είναι πολλοί λιγότεροι.Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι το τέλους Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.421 πλειστηριασμοί. Πλειστηριασμοί που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς θα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2021.

Αποφασισμένες να μην αποκλίνουν στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις όσον αφορά στους πλειστηριασμούς είναι οι διοικήσεις των τραπεζών και σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), θα εκτελέσουν 100.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την τριετία 2019-2021. Το 2019 σε σχέση με το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν και πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, γεγονός που ενισχύεται και από τις ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί σε αλλαγές και σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν προς ρύθμιση και τα χρέη που βεβαιώθηκαν το 2018 σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και πιστωτές.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Σε περίπτωση που οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εντάξουν και τις οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την υποβάλουν εκ νέου.

Πηγή: fpress.gr (ΔΕ, 7/1/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!