Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

«Κούρεμα» ασφαλιστικών οφειλών για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες


Τον επανυπολογισµό των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών, µε στόχο την άµεση ρύθµισή τους, ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών, µε «κούρεµα» των προσαυξήσεων έως και 85%, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το θέµα αναµένεται να τεθεί επί τάπητος µε την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου, µε στόχο η ρύθµιση να τεθεί σε εφαρµογή εντός του πρώτου τριµήνου του 2019.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η ρύθµιση που σχεδιάζει ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αφορά σε περισσότερους από 900.000 εγκλωβισµένους ασφαλισµένους, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κινδυνεύουν µε κατασχέσεις, µε οφειλές περίπου 20 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες (550.000), 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούµενοι. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήµα πριν από τη συνταξιοδότηση και, επειδή οφείλουν, δεν έχουν κανένα εισόδηµα.

Μετά τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιµακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα µε τη δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες κατέβαλλαν µέση µηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.



Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, ο νέος υπολογισµός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελµατίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελµατίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Παράλληλα, οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85%.Το οικονοµικό επιτελείο έχει υποβάλει τεκµηριωµένη πρόταση στα τεχνικά κλιµάκια, µε την οποία ζητά τον επανυπολογισµό των οφειλών µε βάση το νέο σύστηµα που προβλέπεται στον νόµο Κατρούγκαλου. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριµένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισµένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύµφωνα µε το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Ποιους αφορά
Ο επανυπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά µόνο όσους δεν µπορούν αποδεδειγµένα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους µε την προσκόµιση όλων των απαιτούµενων εγγράφων, µεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασµών. Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθµιση οφειλών και την απολέσει, δεν θα µπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισµό.

Αρµόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισηµαίνουν ότι η απαλλαγή από υπέρογκες οφειλές είναι ένα µέτρο ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισµένους που θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα το ύψος της τελικής σύνταξής τους. Ο επανυπολογισµός, σε συνδυασµό µε τη µείωση των προσαυξήσεων, οδηγεί σε µεγαλύτερο συγκριτικά όφελος για το σύνολο των οφειλετών.

Ο επανυπολογισµός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισµένους που βρίσκονται ένα βήµα πριν από τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σηµαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε µια ρύθµιση η οποία
θα µπορεί να εξυπηρετείται µε παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξης θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστηµα.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και όφειλαν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δεν µπορούσαν να πάρουν σύνταξη µέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ ή τις 15.000
ευρώ αντίστοιχα.

(ΔΕ, 7/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!