Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

4/12/18

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ποιοι πρέπει να πάνε στα ΚΕΠ πριν ανοίξει η πλατφόρμα


Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα, η οποία θα καθορίζει τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις καταβολής της εφάπαξ ενίσχυσης. Εν συνεχεία η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα θέσει σε παραγωγική λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr, κάτι που αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδος.

Αν και αρχικά υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας υποστήριζαν πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ήταν έτοιμη σήμερα, τελικά κρίθηκε πως θα πρέπει να προηγηθούν δοκιμές ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα όπως πέρυσι.

Στη βάση αυτή ήδη στελέχη των υπουργείων καλούν τους πολίτες που πέρυσι είχαν πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ να μεταβούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ώστε να τα διορθώσουν πριν ανοίξει η πλατφόρμα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν φιλοξενούμενους, καθώς θα πρέπει να τους δώσουν τη συναίνεσή τους με υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να κάνουν την αίτηση, καθώς θα πρέπει να υποβληθούν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr.Για τους συνταξιούχους άνω των 70 θα «τρέξει» αυτόματα η διαδικασία καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν θα κλείσει μετά, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις όσοι δεν προλάβουν ή αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αν συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, δουν ότι δεν τους έχει καταβληθεί, τότε θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να το λάβουν.

Για ακόμη μια χρονιά βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια περιουσίας.

- Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ. Πάντως υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.

- Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

(ΤΡ, 4/12/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!