Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Τα νέα σχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Η προαναγγελία της κατάργησης του νόμου Κατσέλη από τον Γιάννη Δραγασάκη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς αυτό θα κριθεί λίγες ημέρες πριν το τέλος του χρόνου.

Οι θεσμοί είναι αντίθετοι με τον νόμο Κατσέλη καθώς θεωρούν ότι αποτελεί «προϊόν μιας συγκυρίας κρίσεως» και πως δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ενώ στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή της με έναν άλλο νόμο που θα παρέχει προστασία και αυτός, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που θα κατατεθεί και θα ισχύει αυτός ο νόμος!

Τις διαθέσεις τους οι θεσμοί τις είχαν δείξει από το καλοκαίρι καθώς είχαν επισημάνει πως η έξοδος από τα Μνημόνια σημαίνει και το τέλος της κρίσης, άρα δεν χρειάζεται πλέον αυτό το μέτρο προστασίας. Η απάντηση της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ήταν πως οι επιπτώσεις της κρίσης παραμένουν και μόλις όντως περάσουν αυτές οι επιπτώσεις, τότε όντως αυτός ο νόμος θα κλείσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Στάθακης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα τόνισε ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας παραµένει στρατηγικό σηµείο της πολιτικής µας. Ο νόµος Κατσέλη ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα του 2018. Μέχρι τότε θα υπάρξει νέα ρύθµιση που θα κινείται στο ίδιο πνεύµα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών».



Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα υβριδικό σχέδιο – ομπρέλα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στον διαχωρισμό των κακοπληρωτών με όσους πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα, αλλά προστάτεψε και πολλούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επιδότηση του δανείου, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι και δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους και στόχος των αρμόδιων επιτελείων είναι να σχεδιαστεί μεν ένα προστατευτικό - και με αυστηρότερα κριτήρια - πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα να πάρει το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε στενή δημοσιονομική εποπτεία.

Αλλαγή κριτηρίων ζητούν οι Τράπεζες
Οι τράπεζες από την άλλη θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα από τον νόμο 3869/2010 και προτείνουν στην κυβέρνηση αυστηρότερα κριτήρια, όπως το να διαμορφωθεί η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας μεταξύ 75.000 και 155.000 ευρώ, με την ανάλογη προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και έως τρία τέκνα.

Γενναίο “κούρεμα” σε όποιον παραιτηθεί του νόμου Κατσέλη
Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προτείνουν σημαντικό κούρεμα έως 40% σε στεγαστικά δάνεια και έως 80% σε καταναλωτικά σε όσους οφειλέτες δεχθούν να παραιτηθούν από το δικόγραφο του νόμου Κατσέλη.

Για τα καταναλωτικά δάνεια προβλέπεται κούρεμα 80% για δάνεια έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα, ενώ για τα στεγαστικά αφορούν αποκλειστικά την πρώτη κατοικία καλύπτοντας δάνεια ως 500.000 ευρώ. Βάση αυτής της ρύθμισης, ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα αν έχει λάθει δάνειο ύψους 130.000 ευρώ και το ακίνητο εκτιμάται ότι αξίζει 70.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει σε βάθος αρκετών ετών το 80% δηλαδή 56.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να παγιώνεται και εν τέλει να κουρεύεται!

Η λογική πίσω από τις προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη είναι να «προσομοιώσουν» τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ανταλλάσσουν οι τράπεζες δεδομένα για να είναι σε θέση να κρίνουν πότε ένας οφειλέτης βρίσκεται πράγματι σε αδυναμία, ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

(ΔΕ, 12/11/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!