Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Να περικοπούν μόνο οι υψηλές συντάξεις πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο


Μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων στην Ελλάδα, ένα μέτρο που αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, το Βερολίνο φαίνεται να προτείνει μία ενδιάμεση λύση: να εφαρμοστεί η μείωση μόνο στις υψηλές συντάξεις και να μην επηρεαστούν οι χαμηλές.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Όλα δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περικοπές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από 1η Ιανουαρίου του 2019.



Μιλώντας στα «Νέα» υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός που θα γίνει πρέπει να έχει «έξυπνο περιτύλιγμα». Και αυτό, διότι αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την πανίσχυρη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων.

Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι να επιτευχθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Το πρώτο «επεισόδιο» για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται την Πέμπτη, όπου στη διάρκεια του EuroWorking Group, θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

(ΔΕ, 12/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!