Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

"Κύκλωμα Ριχάρδου": Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα (upd)


Εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, τοκογλυφία στο κατηγορητήριο
Σε βάρος των 89 εμπλεκόμενων στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και το εξωτερικό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα η δίωξη αφορά, κατά περίπτωση, σε βαθμό κακουργήματος:

α) Εγκληματική οργάνωση

β) Λαθρεμπορία

γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

δ) Τοκογλυφία

Σε βαθμό Πλημμελήματος:

α) παράβαση του νόμου ναρκωτικών

β) παράβαση του νόμου περί όπλων

γ) αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

δ) πλαστογραφία μετά χρήσεως



Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής «Ριχάρδος» και ένας αστυνομικός.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 89 άτομα ανάμεσα στους οποίους κι ένας τουλάχιστον αστυνομικός, καθώς και ένας πυγμάχος από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ως ηγετικά μέλη του κυκλώματος εμφανίζεται δύο άτομα Τουρκικής κι αραβικής καταγωγής κι ο 51χρονος Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς που είχε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα – με σύνθημα «η λύση στην κρίση» – και εμφάνιζε «παραρτήματα» στην Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το 2014 όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν παρατυπίες της τάξεως των 70.000 ευρώ στα βιβλία καταγραφής των αντικειμένων που αγόραζε ως ενέχυρο. Τότε είχε κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος του κι η σχετική έρευνα είχε οδηγηθεί σε τακτική ανάκριση, που δεν είχε καταλήξει πουθενά.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα έλιωνε και μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού όχι μόνο κοσμήματα και αντικείμενα από ενεχυριάσεις, αλλά και χρυσό από «εγκληματικές ενέργειες», κοινώς κλοπές και διαρρήξεις.

Ενδεικτικό του εύρους της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος είναι ότι η αστυνομία κατάσχεσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, μαζί με ράβδους χρυσού και διαμάντια.

Στην ευρεία επιχείρηση για την εξάρθρωση της σπείρας συμμετείχαν μάλιστα 22 δικαστικοί.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, τα μέλη των κυκλωμάτων έστελναν με τουριστικά λεωφορεία τις ράβδους χρυσού, που έλιωναν σε χώρο στη Δυτική Αττική, τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, το κόστος των ράβδων ανά δρομολόγιο ανερχόταν σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Ο γνωστός ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων με δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα και διαφημίσεις στην τηλεόραση, Ριχάρδος, συνελήφθη στη βίλα του στη Σαρωνίδα. Κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του.

Παράλληλα, στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και μάλιστα είχε καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πηγή: newpost.gr (ΤΕ, 28/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!