Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα 800 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο


Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να διανείμει για τρίτο συνεχόμενο έτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το μέρισμα που θα δοθεί φέτος θα είναι και το τελευταίο αφού από το 2019 τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Χωρίς παρεμβάσεις, στο σενάριο βάσης που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 4,14% του ΑΕΠ, αλλά μετά την εφαρμογή των «προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων», δηλαδή των θετικών μέτρων, το πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ, ελαφρώς πάνω από τον μεταμνημιακό στόχο 3,5% του ΑΕΠ..



Το οικονομικό επιτελείο βλέπει και φέτος να δημιουργείται ένα σημαντικό υπερπλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής τη διανομή μερίσματος και φέτος, όπως συνέβη το 2016 και το 2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται φέτος νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός του Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Η μείωση που σημείωσαν οι εισπράξεις του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο θορύβησαν το οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 800 εκατ. ευρώ ( 445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο). Έτσι ανοίγεται ένας δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με το μοντέλο που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Πηγή: newsbeast.gr (ΠΑ, 19/10/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: "Δώρα" Χριστουγέννων: Κοινωνικό Μέρισμα με έκτακτο επίδομα σε ανέργους, έξτρα επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου



Διαβάστε ακόμη: