Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

"Δώρα" Χριστουγέννων: Κοινωνικό Μέρισμα με έκτακτο επίδομα σε ανέργους, έξτρα επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου


Πλούσιος θα είναι ο μποναμάς που θα δώσει φέτος η Κυβέρνηση, και ο «σάκος» των δώρων θα ανοίξει τα Χριστούγεννα από το Κοινωνικό Μέρισμα του υπερπλεονάσματος και θα περιλαμβάνει έξτρα επίδομα θέρμανσης, έκτακτο επίδομα σε ανέργους αλλά και «αυξημένη» επιδότηση ενοικίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, διπλάσιο θα είναι το επίδομα θέρμανσης μετά την απόφαση να προσαυξηθεί από το Κοινωνικό Μέρισμα. Η αύξηση θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που η θέρμανση είναι ζωτική σημασίας για τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, τουλάχιστον για τις περιοχές εκείνες που το κρύο είναι μεγαλύτερο με κονδύλι που θα χορηγηθεί από το Κοινωνικό Μέρισμα

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.



Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.

Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και τη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά . Μετά από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ) με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν για τους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται:

– Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.

– Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Επίδομα Ενοικίου
Ήδη στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί το κονδύλι για το νέο επίδομα ενοικίου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι το κονδύλι για το νέο στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί αρχές του 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου έχει στα σκαριά την νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα νέα κριτήρια για την χορήγηση του, αφού η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί πριν από λίγο διάστημα αφορούσε μεγαλύτερο κονδύλι από αυτό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Το επίδομα ενοικίου θα κυμανθεί από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και δεν θα αφορά μόνο σε όσους πληρώνουν ενοίκιο αλλά και σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μετά την αύξηση του κονδυλίου θα αφορά σε πάνω από 350.000 οικογένειες.




Έκτακτο επίδομα σε ανέργους του ΟΑΕΔ
Το Κοινωνικό Μέρισμα θα «σπάσει» παράλληλα σε πολλές «ειδικές» κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Και φέτος όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία, ότι και φέτος θα διανεμηθεί το μέρισμα, ακόμη και στα μεσαία οικονομικά στρώματα, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι, με το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο να είχε οριστεί στα 27.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν να ισχύσει η περσινή κλιμάκωση των ποσών ανάλογα τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλά και τον αριθμό των παιδιών.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για τις αιτήσεις η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Πηγή: dikaiologitika news (ΤΕ, 17/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!