Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΚΕΑ: Αυτές οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου


Μια σειρά από αλλαγές θα ισχύσουν στις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1η Νοεμβρίου 2018.

Ειδικότερα:

1. Μονογονεϊκή οικογένεια: Για την αποδοχή της μονογονεϊκότητας, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και το ένα ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Εάν το νοικοκυριό αποτελείται και από άλλα μέλη, πέραν της μονογονεϊκής οικογένειας, τότε το πρώτο ανήλικο τέκνο ΔΕΝ υπολογίζεται ως ενήλικο.

2. Δηλούμενο εισόδημα: Αναφέρεται στο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού από κάθε πηγή προέλευσης, προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης -ημεδαπής και αλλοδαπής- προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, καθώς και του εισοδήματος που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο), κατά τους έξι (6) μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ. Από το δηλούμενο εισόδημα εξαιρούνται τα παρακάτω:

α) το επίδομα αναδοχής,

β) τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από το κράτος, γ) η οικονομική ενίσχυση που χορηγείται στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149) σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία θεομηνίας και λοιπών φυσικών καταστροφών, καθώς και δ) το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους. Το επίδομα που καταβάλλεται σε ανέργους δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 30 του ν. 4144/2013 (Α΄88) (αφορά στο επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους της διάταξης του άρθρου 65 του ν. 4520/2018 και οχι στο επίδομα ανεργίας).



3. Περίοδος Ενίσχυσης: Η περίοδος των έξι μηνών πλέον, κατά τους οποίους χορηγείται το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης παραμένει σταθερό και τα πεδία που αφορούν στα εισοδήματα, την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού δεν τροποποιούνται (η εξαίρεση υπολογισμού του εισοδήματος από εργασία για τους τρεις πρώτους μήνες δεν έχει εφαρμογή σύμφωνα με τη νέα «αρχιτεκτονική» του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση μηνιαίας δήλωσης των μεταβολών). Μετά την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης-τροποποίησης στο πρόγραμμα σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης.

Παράδειγμα: Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Αύγουστο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση (καθώς τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).

Παράδειγμα: Νοικοκυριό με αίτηση που έχει τροποποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση (καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).

Παράδειγμα: Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Μάρτη του 2018 κι έκτοτε δεν έχει τροποποιηθεί θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση τον Νοέμβριο του 2018 (καθώς τον Νοέμβριο θα έχει παρέλθει το 6μηνο από τον μήνα έγκρισης και αρχίζει η ισχύς της νέας ΚΥΑ).

4. Εντάσσονται επιπλέον στην αίτηση για το ΚΕΑ τα μέλη του νοικοκυριού που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία καθώς και ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

5. Τροποποίηση της αίτησης: Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας του τόπου διαμονής, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και άρα όχι για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της.

6. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για περιπτώσεις απόδειξης μόνιμης κατοικίας:
i. Διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία: απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου/ων ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που τεκμηριώνει/ουν την διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία για τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης και λογαριασμού ΔΕΚΟ (Άρθρο 5) και λογαριασμού ΔΕΚΟ ή δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης ή κινητής τηλεφωνίας με απαραίτητο στοιχείο την αντιστοιχία της διεύθυνσης με την επωνυμία του αιτούντος.
ii. Διαμονή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία: απαιτείται να έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και η προσκόμιση λογαριασμού ΔΕΚΟ (Άρθρο 5) και λογαριασμός ΔΕΚΟ ή δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης ή κινητής τηλεφωνίας στο όνομα του παραχωρησιούχου με απαραίτητο στοιχείο την αντιστοιχία της διεύθυνσης με την επωνυμία του αιτούντος.
iii. Διαμονή σε ιδιόκτητη κατοικία: απαιτείται η προσκόμιση συμβολαίου που τεκμηριώνει την ιδιοκτησία και λογαριασμού ΔΕΚΟ ή δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης ή κινητής τηλεφωνίας με απαραίτητο στοιχείο την αντιστοιχία της διεύθυνσης με την επωνυμία του αιτούντος.

7. Σε περίπτωση νοικοκυριού με ανήλικα τέκνα, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής / φοίτησης στο σχολείο, προκειμένου τα εν λόγω νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση στο ΚΕΑ Για κάθε επόμενη υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ενίσχυσης απαιτείται βεβαίωση φοίτησης των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι εν λόγω βεβαιώσεις δύναται να παρέχονται είτε από τον Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας είτε ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του ΚΕΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

8. Υποχρέωση ανέργων
Εφόσον δύνανται να εργαστούν υποχρεούνται:

-να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησης τους,
-να ανανεώνουν την κατάσταση ανεργίας τους, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο του ΟΑΕΔ,
-υπό την επιφύλαξη λόγων ανωτέρας βίας, να επισκέπτονται όποτε κληθούν, σε προκαθορισμένη από τον ΟΑΕΔ ημερομηνία, τα Κ.Π.Α.2 που εξυπηρετούν το Δήμο διαμονής τους και να συνεργάζονται με τους εργασιακούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης προσέγγισης,
-να αποδέχονται κάθε προτεινόμενη κατάλληλη θέση εργασίας όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο του ΟΑΕΔ, ή τη συμμετοχή σε κάθε δράση προώθησης στην εργασία, όπως δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και επιχειρηματικότητας.

Εφόσον εργάζονται οφείλουν να μην παραιτούνται εκούσια και αναιτιολόγητα από την εργασία τους.
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω υποχρέωσης ορίζεται η 01.08.2018.




9. Υποχρεωτική εκπαίδευση
Ειδικά οι δικαιούχοι ενήλικες έως 45 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποχρεούνται, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου είτε να εγγραφούν σε: (α) σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή στα παραρτήματα αυτών, (β) εσπερινά γυμνάσια
10.Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης της. Δεν μπορούν να αιτηθούν οι:
i) αιτούντες διεθνούς προστασίας (αιτούντες άσυλο),
ii) κάτοχοι ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής και
iii) όσοι έχουν αιτηθεί για αρχική έκδοση (και όχι ανανέωση) άδειας διαμονής.

**Τα παραπάνω σημεία της τελευταίας απόφασης ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018, ΕΚΤΟΣ από την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ισχύει από 01.08.2018 (βλ. σημείο 8).
***Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν τις 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, έντυπο διαθέσιμο στα ΚΕΠ.
****Η επόμενη δήλωση Ε1 πρέπει να συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το ΚΕΑ Σε διαφορετική περίπτωση, η υπαγωγή στο πρόγραμμα θα διακόπτεται και θα επιστρέφονται τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

(ΠΑ, 19/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!