Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Δασικοί χάρτες: Αναρτώνται περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής - Πού παρατείνονται οι προθεσμίες


Με τις πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης να ξεχωρίζουν ανοίγει σήμερα ο νέος κύκλος αναρτήσεων δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικά στην ανατολική Αττική θα αναρτώνται κλιμακωτά χάρτες μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2019. Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για όλες τις περιοχές, που έληγε αυτές τις ημέρες.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως σήμερα αναρτώνται δασικοί χάρτες σε ανατολική και δυτική Αττική, Κυκλάδες, Δράμα και Κοζάνη. Ειδικότερα:

• Ανατολική Αττική: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης.

• Δυτική Αττική: Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Μεγαρέων.

• Κυκλάδων: Αδάμαντος (Νήσος Μήλος), Ανάφης (Νήσος Ανάφη), Ανω Μεράς (Νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Νήσος Θήρα), Σικίνου (Νήσος Σίκινος), Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Νήσος Φολέγανδρος).

• Δράμας: Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

• Κοζάνης: Χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.



Η συνέχεια των αναρτήσεων στην ανατολική Αττική θα δοθεί τον Νοέμβριο με τους χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων - Λούτσας, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Θα ακολουθήσουν κλιμακωτά από τις αρχές του 2019 οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων - Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Ανω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών ανοικοδόμησης της ανατολικής Αττικής θα ενσωματωθεί και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για μια σειρά από περιοχές στις οποίες η προηγούμενη προθεσμία εξέπνεε αυτές τις μέρες. Ειδικότερα, η παράταση αφορά τους δασικούς χάρτες σε Τρίκαλα, Καβάλα (για τον Δήμο Νέστου), δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης Δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού). Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 έχουν υποβληθεί 180.255 αντιρρήσεις.

Βεβαιώσεις εξπρές για αποκατάσταση κατοικιών

Αφορά σε σπίτια σε Μάτι, Νέο Βουτζά

Διαδικασίες-εξπρές για τη χορήγηση των βεβαιώσεων που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου κατοικιών σε Μάτι και Νέο Βουτζά, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με νομοθετική ρύθμιση που υπεγράφη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εισάγεται την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή, θα δίνεται άμεσα από τις δασικές υπηρεσίες η βεβαίωση σε όσους έχτισαν με νόμιμη οικοδομική άδεια σε μη δασική περιοχή ή σε περιοχή που έχει αλλάξει χρήση, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εργασίες ανακατασκευής.

Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις, και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Επιτάχυνση

Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, με αυτόν τον τρόπο επιταχύνονται σημαντικά οι διαδικασίες, καθώς με το σημερινό πλαίσιο απαιτούνται περίπου έξι μήνες για την έκδοση βεβαιώσεων από τα δασαρχεία.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη είναι τι θα γίνει με τα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και δεν έχουν οικοδομική άδεια. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Φάμελλος δεν θέλησε να αποκαλύψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Τόνισε, πάντως, ότι αναζητείται λύση μέσα από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα καταρτιστεί για την ανοικοδόμηση της περιοχής και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες. «Ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην ανατολική Αττική θα γίνει έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.




Το 10% των δήμων δεν υπέβαλε στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων

Περίπου το 10% των δήμων της χώρας δεν υπέβαλε στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις περιοχές οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν μόνοι τους και να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των αντιρρήσεων, αν θέλουν να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις τους δεν είναι δασικές. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει εκ νέου ο κύκλος υποβολής οικιστικών πυκνώσεων για τους δήμους που δεν συμμορφώθηκαν.

Τόνισε επίσης ότι οικιστική πύκνωση υπάρχει σε μια περιοχή μόνο αν τη δηλώσει ο δήμος, εξηγώντας ότι δεν αποτελεί υπό ένταξη στο σχέδιο περιοχή, αλλά ειδικό χώρο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας. Πάντως, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το επικείμενο νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιλύσει το ακανθώδες ζήτημα των οικισμών αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για την κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων σε ανατολική και δυτική Αττική. Στην πρώτη κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. επί συνόλου 14.313 καμένων στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες. Ειδικότερα, στη Ραφήνα οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα και στη Νέα Μάκρη 962, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη. Στη δυτική Αττική αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 από τα 52.909 στρέμματα που κάηκαν.

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΑ, 19/10/18)



Διαβάστε ακόμη: