Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους και μακροχρόνια ανέργους


Δέσμη μέτρων για την μείωση της ανεργίας των νέων έως 30 ετών και την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κλειδώνει την 4η αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα προκύπτει φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, καθώς οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, προσαυξημένες κατά 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά θέση εργασίας, εφόσον προκύπτει αθροιστικά:

α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους και

β) αύξηση της μισθολογικής δαπάνης σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους.



Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν μόνοι για προλήψεις νέων έως 30 ετών και μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίσης ισχύουν και για μετατροπή των σημερινών συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Συνεπώς, αυξάνονται κατά 50% το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών (υπέρ σύνταξης, υπέρ υγείας κ.λπ.) που εκπίπτουν ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη, για όλες τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα 4ετίας.

Η προσαύξηση χορηγείται εκτός από το έτος πρόσληψης και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, εφόσον δεν μειώνονται ο μέσος όρος του αριθμού απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη.

Σε περίπτωση πρόσληψης ενός εργαζόμενου από μια εταιρεία του ίδιου ομίλου το κίνητρο χορηγείται μια φορά, ώστε να μην θεωρείται νέα θέση τυχόν μετακίνηση του ίδιου. Ταυτόχρονα καταργούνται άλλα κίνητρα που είχαν δοθεί το 2010.

(ΚΥ, 10/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!