Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν διακοπές, να πάρουν δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και βιβλία


Διακοπές με επιδότηση του ΟΑΕΔ ή του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ (πρ. ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 212.500 εργαζόμενοι μισθωτοί, άνεργοι και ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι αγρότες. Άλλοι 200.000 αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και δωρεάν βιβλία.
Τα πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (πρ. ΟΕΕ) και τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Κοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ – μισθωτοί / άνεργοι
Μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου τα μεσάνυχτα συνεχίζονται οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το μεγάλο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2018. Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019 ξεκίνησε την Τετάρτη, 6 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 140.000 εργαζόμενους και ανέργους και επιδοτεί έως 38 ευρώ την διανυκτέρευση ανά άτομο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων για τα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο Χίο και Κω. Για αντίστοιχα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας επιδοτεί έως 26 ευρώ την διανυκτέρευση ανά άτομο. Οι δικαιούχοι που επιλέγουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου δεν πληρώνουν συμμετοχή, ενώ όσοι επιλέξουν προορισμούς στην υπόλοιπη Ελλάδα πληρώνουν συμμετοχή έως 12 ευρώ την διανυκτέρευση ανά άτομο για ξενοδοχείο με πρωινό και έως 8 ευρώ για ξενοδοχείο χωρίς πρωινό.
Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Χίος και Κως ή από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

• εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το 2017 είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
• εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους χρήστες, στην Διαδικτυακή Πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Όσοι δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, πρέπει να προσέλθουν στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Προσοχή, δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών (οι ίδιοι και όχι οι σύζυγοι), μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Αποκλείονται όσοι έλαβαν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος έτους 2016-2017, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της επιταγής ή όχι.

Τα κριτήρια
Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία και τα ωφελούμενα μέλη τους. Για την επιλογή των τελικών δικαιούχων ακολουθείται σύστημα μοριοδότησης με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια ως εξής :
• Για ατομικό / οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ : 30 μόρια. Για εισόδημα 12.000 – 20.000 ευρώ : 20 μόρια. Για εισόδημα 20.000 – 30.000 ευρώ : 10 μόρια. Για εισόδημα 30.000 ευρώ και πάνω : 0 μόρια.
• Για κάθε ανήλικο παιδί :10 μόρια
• Για κάθε 25 ημέρες ασφάλισης τα έτη 2015, 2016 και 2017 με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας και με ανώτατο πλαφόν τα 36 μόρια : 1 μόριο.
• Για κάθε 1 μήνα ανεργίας μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων και με ανώτατο πλαφόν τα 36 μόρια : 1 μόριο.



Κοινωνικός Τουρισμός – ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες
Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ τρέχει και το πρόγραμμα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του πρώην ΟΓΑ και νυν ΟΠΕΚΑ για 55.000 ασφαλισμένους και 4.000 συνταξιούχους αγρότες. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 21 Μαΐου, ωστόσο λόγω σοβαρής τεχνικής βλάβης οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσφατα απενεργοποιήθηκαν και έτσι δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι και τις 18 Ιουνίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
1. Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ ή οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού
Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
2. Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους
εισφορές ή που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν
τους όρους της ρύθμισης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στα
προγράμματα του ΛΑΕ.
3. Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων.

Η επιδότηση φτάνει έως και τα 35 ευρώ την διανυκτέρευση ανά άτομο για ξενοδοχείο 5 αστέρων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει στα 23 ευρώ. Η ανώτατη συμμετοχή των δικαιούχων ανά διανυκτέρευση εκτός Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων φτάνει στα 12 ευρώ χωρίς πρωινό και στα 18 ευρώ με πρωινό.

Προσοχή, όλοι πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή. Οι τελικοί δικαιούχοι θα αναδειχθούν με κλήρωση και θα λάβουν ατομικό δελτίο κοινωνικού τουρισμού. Δικαιούνται διακοπών έως 6 ημερών, δηλαδή μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις από φέτος το καλοκαίρι έως 10/5/2019. Οι κληρωθέντες δικαιούχοι προκειμένου να παραλάβουν το δελτίο τους από οποιοδήποτε ΚΕΠ μετά το πέρας της κλήρωσης και μέχρι 31/8/2018, πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα :
• Κράτηση δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα, από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων, από το οποίο ζητείται να τους αποσταλεί επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher).
• Καταχώρηση στοιχείων σχετικά με την κράτηση του δωματίου (επωνυμία καταλύματος, διάστημα διαμονής) στην ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr, είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, εφόσον έχουν τη δυνατότητα ή μέσω των ΚΕΠ.
• Παραλαβή του δελτίου από τα ΚΕΠ, την ίδια ημέρα, έπειτα από διάστημα, περίπου, 30 λεπτών, μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων σχετικών με την κράτηση του δωματίου. Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής είναι η 31/8/2018.
Μετά τις 7/9/2018 τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα έτους 2018 και δεν κληρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν μέχρι τότε τα δελτία των παροχών.
Τα δελτία πρέπει να υπογράφονται υποχρεωτικά και από τους δικαιούχους τόσο κατά την παραλαβή από τα ΚΕΠ, όσο και κατά την αναχώρηση από το κατάλυμα. Επίσης, δεν επιτρέπεται να γίνει χρήση του δελτίου σε τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας του δικαιούχου (πόλη, κωμόπολη, χωριό).

Ιαματικός τουρισμός
Παράλληλα με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού τρέχει και το πρόγραμμα του Ιαματικού Τουρισμού, στο οποίο συμμετέχουν μόνο συνταξιούχοι αγρότες. Φέτος το πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000 συνταξιούχους αγρότες και ακολουθεί το μοντέλο του Κοινωνικού Τουρισμού. Ισχύει από 18/6/2018 έως 10-5-2019 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας, με τις ίδιες διαδικασίες όπως και για τον Κοινωνικό Τουρισμό.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν χρήση του δελτίου ιαματικού τουρισμού μόνο για διαμονή (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) έως 10/5/2019. Όμως, μόνο μέχρι 31-12-2018 μπορούν, παράλληλα με τη διαμονή τους, να πραγματοποιούν μέχρι και 5 απλές λούσεις δωρεάν, είτε σε Υδροθεραπευτήριο εντός συμβεβλημένων ξενοδοχείων, είτε σε συμβεβλημένες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.

Παιδιά αγροτών σε κατασκηνώσεις
Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ υλοποιεί παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 1.000 παιδιά αγροτών. Η υποβολή αιτήσεων αποκλειστικά για το κατασκηνωτικό γίνεται απευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) μέχρι και αύριο Δευτέρα 11 Ιουνίου. Δικαιούχοι είναι παιδιά ασφαλισμένων (που δεν οφείλουν εισφορές ή πληρώνουν σε δόσεις ρύθμιση) και συνταξιούχων πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν μέχρι και 16 ημέρες (διάρκεια ισχύος από 16-6-2018 έως 9-9-2018).

4ήμερες διακοπές για 12.500 δικαιούχους
Το πρόγραμμα αφορά 12.500 δικαιούχους, περιλαμβάνει τετραήμερες εκδρομές (3 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα) σε συμβεβλημένα, με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, τουριστικά γραφεία και ισχύει από 18/6/2018 έως 10/5/2019. Στις εκδρομές πρέπει να προσφέρονται:
• Μεταφορά από και προς την αφετηρία και από και προς τους τοπικούς προορισμούς.
• Διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και πρωινό, σε καταλύματα νομίμως λειτουργούντα, κατηγορίας δύο αστέρων (2*) και άνω για τα ξενοδοχεία, τριών και τεσσάρων κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα.
• Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

Οι εκδρομές περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.), πραγματοποιούνται σε προορισμούς όλης της χώρας και οι εκδρομείς διακινούνται μόνο εντός των ορίων της. Οι εκδρομές μπορεί να είναι οργανωμένες εκ των προτέρων και οι κάτοχοι των δελτίων εκδρομικού προγράμματος να εντάσσονται ως μέλη στην ομάδα της οργανωμένης εκδρομής ή να οργανώνονται ειδικά για τους κατόχους των δελτίων του εκδρομικού προγράμματος. Εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση. Οι κληρωθέντες δικαιούχοι επιλέγουν το τουριστικό γραφείo της προτίμησης τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών γραφείων.

Τα δελτία του εκδρομικού προγράμματος εκδίδονται από οποιοδήποτε ΚΕΠ. Οι κληρωθέντες μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους μέχρι 31/8/2018. Από 7/9/2018, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής για το εκδρομικό πρόγραμμα 2018 συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.

Αν η τιμή της τετραήμερης εκδρομής, υπερβαίνει το ποσό των 160€, το ποσό της οικονομικής συμμετοχής του δικαιούχου του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ ορίζεται μέχρι 20€/ ανά άτομο. Στο ποσό της οικονομικής συμμετοχής του δικαιούχου συμπεριλαμβάνονται όλες οι νόμιμες κρατήσεις (ΦΠΑ κ.λπ.). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει να συμμετάσχει σε εκδρομή μεγαλύτερης διάρκειας από εκείνη στην οποία έχει κληρωθεί τότε επιβαρύνεται ο ίδιος την επιπλέον διαφορά. Αντιστοίχως, ο δικαιούχος δεν μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει σε εκδρομή μικρότερης διάρκειας.

Δωρεάν Βιβλία και εισιτήρια θεάτρου για 200.000 αγρότες
Εκτός από τα προγράμματα διακοπών προσφέρονται επίσης επίσης :

• Δωρεάν βιβλία για 150.000 δικαιούχους του ΛΑΕ/ ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι επιλέγουν δωρεάν βιβλία (μορφωτικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου, φροντιστηριακά, σχολικά ή ξενόγλωσσα βοηθήματα κ.λπ.) από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων. Οι κληρωθέντες δικαιούχοι πρέπει να προσέλθουν από μέχρι και 29/9/2018 στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους για να παραλάβουν τα βιβλία τους. Από 5/10/2018, τυχόν αδιάθετα βιβλία θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης. Ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ με 20,00€ κάθε δικαιούχο για ένα βιβλίο. Ειδικότερα φέτος επιδοτείται κάθε τέκνο δικαιούχο του ΛΑΕ με 30,00 ευρώ για βιβλία.
• Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου για 50.000 δικαιούχους (αν οι αιτήσεις συμμετοχής είναι θα γίνει κλήρωση). Η παραλαβή των δελτίων από τους κληρωθέντες πραγματοποιείται μέχρι 31/8/2018 από τα ΚΕΠ προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σκηνών από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο με τα συμβεβλημένα θέατρα. Αό 7/9/2018 τυχόν αδιάθετα δελτία θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ. Για κάθε δελτίο θεάματος, η θεατρική επιχείρηση επιδοτείται από τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ με 15,00€ για την Κεντρική Σκηνή και 12,00€ για την Παιδική Σκηνή. Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου.

Τα δελτία θεάματος ισχύουν για όλες τις παραστάσεις, τακτικές βραδινές, απογευματινές ή λαϊκές απογευματινές, περιλαμβανομένων και αυτών του Σαββάτου και Κυριακής και για θέση πλατείας.

(ΚΥ, 10/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!