Θεσμοί: «Κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι» * Στα 382 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο 2019 * Παρατείνεται έως τις 30/9/19 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το «Επιχειρούμε έξω» * Νέοι απλήρωτοι φόροι 3,1 δισ. σε 5 μήνες * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 17,6% η ανεργία τον Απρίλιο * Κατά 0,3% μειώθηκε ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο

8/6/18

Οι 7+1 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία


Την ώρα που το παζάρι των δανειστών για το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κρατήσει μέχρι το «παρά ένα» της συνόδου του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 14 Ιουνίου περιλαμβάνει πληθώρα διορθωτικών φορο-ρυθμίσεων.

Οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών αποτελούν από τις βασικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Η απόφαση εφάπαξ εφαρμογής των νέων τιμών είναι οριστική, όπως άλλωστε και η διάταξη με την οποία θα τροποποιούνται τα ισχύοντα σύμφωνα με τα οποία ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις αξίες οι οποίες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου. Με την προωθούμενη διάταξη, θα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουνίου με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στο μέτωπο των συντελεστών, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά χαρτιά μέχρι την τελευταία στιγμή με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως «μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου όλα είναι ανοιχτά». Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως δεν θα υπάρξει μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται διατάξεις οι οποίες αφορούν σε:

1. Πωλήσεις μετοχών. Φυσικά πρόσωπα τα οποία προχωρούν σε τρεις ή περισσότερες αγοραπωλησίες μετοχών στη διάρκεια ενός έτους, δεν θα θεωρείται για αυτές τις πράξεις ότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Καπνικά. Ορίζεται ότι η οι εταιρείες παραγωγής καπνικών προϊόντων έχουν αντικειμενική ευθύνη, στην περίπτωση όπου εντοπιστεί παρτίδα λαθραίων τσιγάρων άνω των 50.000 τεμαχίων. Το δημόσιο θα θεωρεί αυταπόδεικτο στοιχείο τη συμμετοχή τους στο λαθρεμπόριο.

3. Φορολογική κατοικία. Επέρχονται διορθώσεις στρεβλώσεων αναφορικά με την αποφυγή διπλής φορολόγησης με σαφέστερο προσδιορισμό της έννοιας της φορολογικής κατοικίας.

4. Χρηματοδοτική μίσθωση. Εναρμόνιση κανόνων με τα λογιστικά πρότυπα για αντιμετώπιση προβλημάτων.

5. Φοροκίνητρα για ξένες παραγωγές. Τα φορολογικά κίνητρα τα οποία ισχύουν σήμερα για ξένες παραγωγές μεγάλου μήκους οι οποίες προβάλλονται σε αίθουσες επεκτείνονται σε όλες τις ξένες παραγωγές οπτικοακουστικών μέσων.

6. Συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Μέτρα για την πάταξη του φαινομένου υπερτιμολογήσεων – υποτιμολογήσεων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

7. Επιχειρηματικές δαπάνες. Επέρχονται διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφορικά με τον κατάλογο των μη εκπιπτομένων επιχειρηματικών δαπανών.

Οσον αφορά στο EuroWorking Group, που κατά εξαίρεση, συνεδρίασε χθες στο Παρίσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από την 4η αξιολόγηση τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Αθήνα μέχρι την 14η Ιουνίου. Σήμερα αναμένεται και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM για την δόση. Η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου θα ανοίξει τον δρόμο για την σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πηγή: news.gr (ΠΑ, 8/6/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!