Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΕΦΚΑ: "Καπέλο" στις εισφορές λόγω λανθασμένου υπολογισμού


Ραντεβού τον Σεπτέμβριο κλείνει ο ΕΦΚΑ με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες προκειμένου να διορθώσει τα λάθη και τις στρεβλώσεις στο σύστημα καταλογισμού εισφορών που έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτησή τους.

Δεν φτάνει που οι εισφορές είναι εξοντωτικές, φορτώνονται και «καπέλο» λόγω εσφαλμένου υπολογισμού. Το σύστημα, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνυπολογίζει στη βάση υπολογισμού των εισφορών θεωρώντας το εισόδημα ό,τι «βλέπει» στη μερίδα του ασφαλισμένου, είτε πρόκειται για καταβληθείσες εισφορές προηγούμενων ετών, για υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, είτε για ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ., με αποτέλεσμα να διογκώνονται παράνομα οι εισφορές.

Το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι το σύστημα πάσχει τεχνικά και επιχειρεί να το διορθώσει χωρίς να δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου προβλέπεται ότι αυτές οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν εν καιρώ κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης των εισφορών. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, πάντως, δεν βλέπει επίλυση του προβλήματος πριν από την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου. «Δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να αποτελεί έναν αλληλόχρεο λογαριασμό. Αυτό είναι πρωτάκουστο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Βερβεσός. «Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τον φορέα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Οι επιστροφές και οι συμψηφισμοί γίνονται έως και έναν χρόνο μετά. Δηλαδή εμείς παρέχουμε ρευστότητα προκαταβολικά στο κράτος το οποίο συνεχίζει την αφαίμαξη του εισοδήματός μας».



Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα ποσά θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται με οφειλές, οι εισφορές που πληρώθηκαν, π.χ., εκ παραδρομής για κλάδους ή για χρόνους για τους οποίους δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης κ.λπ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή αν μετά τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Διαφορετικά εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση εκκαθάρισης (όπου θα εμφανιστούν οι τρέχουσες εισφορές, χωρίς λανθασμένες προσαυξήσεις) οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν επιθυμούν το τυχόν πρόσθετο ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο και να συμψηφίζεται με επόμενες εισφορές. Στην περίπτωση μισθωτών, η επιστροφή ή ο συμψηφισμός γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης από τους εργοδότες.

Οι επιστημονικοί φορείς επισήμαναν στη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι εφόσον διαθέτει τα στοιχεία μπορεί η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί από τον αμέσως επόμενο μήνα, ώστε να μη διαιωνίζεται το καθεστώς παρανομίας το οποίο επιφέρει δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες, ειδικά σε μια χρονιά όπου πέραν των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι επιστήμονες θα κληθούν να καταβάλουν σε μηνιαία βάση διπλές ασφαλιστικές εισφορές, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017 υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Δηλαδή εξαιτίας της καθυστέρησης που οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα του ΕΦΚΑ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές Χ 36 φορές τον χρόνο (ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΕΤΕΑΕΠ για αναδρομικά), με επιβάρυνση σε χρόνο, γραφειοκρατία και έξοδα. Μάλιστα θα παίρνουν ξεχωριστό μηνιαίο ειδοποιητήριο για κάθε οφειλή.


Πηγή: newmoney.gr (ΣΑ, 24/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!