ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

22/1/18

Ποια ακίνητα θα βρεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών το επόμενο τρίμηνο


Παρελθόν αποτελούν από τις 21 Φεβρουαρίου οι φυσικοί πλειστηριασμοί. Από την ημερομηνία αυτή το σύνολο των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ η αξία των ακινήτων που θα πλειστηριάζονται θα είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ.

Τα ακίνητα που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν στο «σφυρί» οι τράπεζες ανήκουν κυρίως σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε όσους δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, όσους δεν σπεύδουν να ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους, σε επιχειρηματίες με μεγάλες οφειλές, αλλά και σε εγγυητές.

Μάλιστα, η αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί θα είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ καθώς η άτυπη συμφωνία τραπεζών και κυβέρνησης για το όριο αυτό έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου. Από την Πρωτομαγιά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, εξάλλου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, χωρίς να προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα βρεθούν το επόμενο τρίμηνο:

- Ακίνητα που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περίπου οι μισοί από τους οφειλέτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους αδιαφορούν.

- Ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών που δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη ή ακόμη και πολιτών που έχουν εγγυηθεί με την ακίνητη περιουσία τους για ένα δάνειο που έλαβε συγγενής τους, το οποίο στη συνέχεια κοκκίνισε. Ειδικότερα, χωρίς καμία προστασία από τη λαιμητόμο των πλειστηριασμών βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει υπαχθεί σε αυτόν και να έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.

- Ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εντολές της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί προς τους Έλληνες τραπεζίτες, την περασμένη εβδομάδα, ήταν σαφείς και αυστηρές σε σχέση με την τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πηγή: in.gr (ΔΕ, 22/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642