ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

22/1/18

«Παράθυρα» για σύνταξη έως και 12 χρόνια πριν τα 67


«Παράθυρα» για σύνταξη έως και 12 χρόνια πριν από τα 67 και με προσαύξηση του τελικού ποσού που μπορεί να φτάσει ακόμη και το ποσό των 180 ευρώ κρύβουν οι διατάξεις για τα όρια ηλικίας και τον υπολογισμό συντάξεων όσων έχουν πληρώσει ένσημα σε δύο ή περισσότερα ταμεία με διαδοχική σε ΙΚΑ, ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ ή έχουν παράλληλη ασφάλιση ταυτόχρονα σε δύο ταμεία.

Σχεδόν 80.000 ασφαλισμένοι με διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση ευνοούνται από το νέο καθεστώς με σύνταξη στις ηλικίες των 55, 58, 60 ετών αντί 67ή 62.

Όσοι είχαν μόνο παράλληλη ασφάλιση δηλαδή για το ίδιο χρονικό διάστημα πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο ταμεία βαίνουν κερδισμένοι ως προς το ποσό της σύνταξης καθώς οι διπλές εισφορές θα έχουν προσαύξηση 0,075% για κάθε μονάδα που υπερβαίνει τις εισφορές του ΙΚΑ.Το ποσό της προσαύξησης με βάση τις έως τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους θα μπαίνει ως ένα δεύτερο κομμάτι στην αρχική ανταποδοτική σύνταξη.

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που πλήρωνε δέκα χρόνια παράλληλα εισφορές σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ θα έχει την προσαύξηση του 0, 075% για δέκα χρόνια επί του 20% που είναι οι εισφορές της σύνταξης που έδινε στο ΤΕΒΕ.

Για το διάστημα των 10 ετών της παράλληλης ασφάλισης θα λάβει τμήμα ανταποδοτικής σύνταξης με προσαύξηση 15% επί των συντάξιμων αποδοχών του.

Αν δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές του για το διάστημα εισφορών προς το ΤΕΒΕ βγαίνουν 1.200 ευρώ τότε η προσαύξηση που δικαιούται στην ανταποδοτική σύνταξη είναι 180 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΔΕ, 22/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: