Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Εθνική Τράπεζα: Ρύθμιση οφειλών με "κούρεμα" έως 70% για 180.000 δανειολήπτες


Περισσότεροι από 180.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες θα πάρουν τις επόμενες μέρες επιστολές από την Εθνική Τράπεζα, για προχωρήσουν στην οριστική διευθέτηση της οφειλής τους. Αυτό σημαίνει «γενναίο» κούρεμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να είναι της τάξης του 60% με 70% της αρχικής οφειλής. Αυτή θα είναι και η τελευταία τους ευκαιρία να αποπληρώσουν την οφειλή τους, πριν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες περάσουν σε εκείνο το fund που θα πλειοδοτήσει για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου ύψους 2 δις ευρώ στο οποίο η Εθνική έχει βάλει πωλητήριο και αναζητεί αγοραστές.

Την ίδια ώρα η Εθνική –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- προσδοκά να κάνει την έκπληξη στην συγκεκριμένη αγορά και να πιάσει τιμή πολύ υψηλότερη από το 3%. Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, η αγορά εκτιμά ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο με την κωδική ονομασία Earth θα πετύχει καλύτερη τιμή –ενδεχομένως και στο 10% της αξίας του- σε σχέση με αντίστοιχες πωλήσεις.

Οπως λένε οι ίδιες πηγές, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με μέσο χρόνο καθυστέρησης τα 5 έτη και συνεπώς οι προσδοκίες για καλύτερη τιμή πώλησης είναι βάσιμες.



Tο project Earth τρέχει η Morgan Stanley, η οποία έχει ξεκινήσει τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και μέχρι το τέλος Απριλίου, το πακέτο των «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις θα έχει μεταβιβαστεί. Όπως έχει γίνει γνωστό θα πωληθούν καταναλωτικά δάνεια αρχικού ύψους 1,1 δις ευρώ, οφειλές από πιστωτικές κάρτες ύψους 500 εκατ. ευρώ καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες αρχικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Από τις 200.000 δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, για περίπου 20.000 έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής. Αυτοί δεν θα λάβουν επιστολές να διευθετήσουν το χρέος τους καθώς έχουν ξεκινήσει οι νομικές ενέργειες.

Το 2018 θα αποτελέσει τη χρονιά πώλησης «κόκκινων» δανείων καθώς εκείνο που «καίει» τις τράπεζες είναι να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα «βαρίδια».

Φέτος εκτιμάται ότι θα πωληθούν κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής αξίας άνω των 6 δις ευρώ.

Ήδη στην τελική ευθεία για μεταβίβαση βρίσκεται το πακέτο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δις ευρώ από την Alpha Bank, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και αντίστοιχη πώληση δύο χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 3 δις ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: mononews.gr (ΔΕ, 29/1/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κόκκινα» δάνεια 5,2 δισ. ευρώ πουλάει η Εθνική



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642