Στα 4,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο * ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Σεπτεμβρίου για τους μη μισθωτούς * «ΕΡΓΑΝΗ»: 288.396 νέες θέσεις εργασίας στο πρώτο 9μηνο του 2018 * ΤτΕ: Αύξηση 22,9% στον αριθμό των τουριστών το α' εξάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19% η ανεργία τον Ιούλιο * Κλειστές οι ΔΟΥ στις 16/10 λόγω γενικής συνέλευσης των εφοριακών * Χειμερινή ώρα (-1) από την Κυριακή 28/10

25/1/18

«Κόκκινα» δάνεια 5,2 δισ. ευρώ πουλάει η Εθνική


Την επόμενη θέση (σ.σ. μετά τις Eurobank και Alpha Bank ) στο «κομβόι» των πωλήσεων χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έκλεισε η Εθνική Τράπεζα καθώς ξεκίνησε τη διαδικασία για το project “Earth”, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, το ποσό φθάνει στα 5,2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Morgan Stanley, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, έχει ήδη αποστείλει teaser σε σειρά επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν τον Μάρτιο και η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί πριν την ολοκλήρωση του stress test.To προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια (σ.σ. περίπου 1,1 δισ.), κάρτες (σ.σ. περίπου 0,5 δισ. ευρώ) καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10 χιλ. ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα, ως όφειλε, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Οι οφειλές όσων ανταποκρίθηκαν εξαιρέθηκαν από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Από την αρχική (πριν τους τόκους) απαίτηση των 2 δισ. ευρώ, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό έχουν σχηματισθεί ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις (σ.σ. πάνω από το 90%) και επομένως το συνολικό αποτέλεσμα της επιδιωκόμενης πώλησης αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετικό ή έστω ουδέτερο.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΕ, 25/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: