Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Φεβρουάριος: Μήνας «φωτιά» για 650.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους


Ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι ένας «δύσκολος» μήνας για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αιτία το γεγονός ότι, εκτός από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων πρέπει να καταβάλει έως τα τέλη του μήνα και τις «παλαιότερες» εισφορές του 2016, που οφείλει χωρίς δική της υπαιτιότητα.

Πρόκειται για εισφορές που δεν καταβλήθηκαν εντός του 2017 λόγω έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ που έφερε ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού τους.

«Σωσίβιο» σε αυτή την ομάδα ασφαλισμένων αποτελεί η έναρξη της ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εάν ισχύσει το πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου, τότε η ρύθμιση θα τεθεί σε λειτουργία τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31.12.2016, αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω οφειλέτες – ασφαλισμένοι, ίσως έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποφύγουν την εφάπαξ καταβολή της οφειλής τους και να πετύχουν σημαντική μείωση στην τρέχουσα δαπάνη τους.



Την ίδια στιγμή ανοιχτά παραμένουν άλλα δύο ζητήματα ασφάλισης που αφορούν το σύνολο των μη μισθωτών ασφαλισμένων. Το πρώτο είναι ο συμψηφισμός εισφορών, με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ολοκλήρωσή της καθυστερεί και άλλο και είναι άγνωστο εάν τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας θα προλάβουν να έχουν τελειώσει έως τον Μάρτιο. Όποτε και αν αυτό συμβεί, εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά σε μια πολύ περιορισμένη μερίδα ασφαλισμένων, αφού σε ποσοστό 80% τα εισοδήματα που δηλώνονται δεν προκαλούν μετατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές.

Εκκρεμότητα υπάρχει επίσης και με την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%) που αφορά περίπου 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι εισφορές αυτές να ενταχθούν στα ειδοποιητήρια ασφάλισης του Φεβρουαρίου, που θα σταλούν στους δικαιούχους έως τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα όμως θα τεθεί εν ισχύ και η διαδικασία δόσεων, που εκτιμάται ότι θα είναι 14 μηνιαίες, το λιγότερο. Αιτία αυτής της διευκόλυνσης είναι το γεγονός ότι οι εισφορές αυτές έπρεπε να καταβάλλονταν από την 1.1.17 και μετά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με ευθύνη και πάλι του ΕΦΚΑ και έτσι, αποφασίστηκε η καταβολή τους, όταν ξεκινήσει, να ολοκληρωθεί σε δόσεις. Ο αριθμός τους, έχει συμφωνηθεί να είναι περισσότερος κατά ένα μήνα, από το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης έναρξης της διαδικασίας καταβολής των εισφορών.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΤΡ, 30/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: