Εγκρίθηκε η εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil * ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

30/1/18

Αντικειμενικές αξίες: Χιλιάδες περιοχές ...αναζητούν εκτιμητές


Μετ’ εμποδίων και με τον χρόνο να αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά, επιχειρείται να εκδοθούν έως το τέλος Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όσο πιο κοντά στις εμπορικές.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επιλογής εκτιμητών ακινήτων ολοκληρώθηκε με 2.694 περιοχές να μένουν «ορφανές» δεδομένου ότι δεν προέκυψε το απαιτούμενο ενδιαφέρον και τώρα το υπουργείο Οικονομικών κάνει μια νέα προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφερόμενων ειδικών, ώστε να σώσει το στοίχημα των νέων τιμών έστω και στο παρά πέντε. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής, μόνο ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσαν συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης και 2.694 περιοχές (δήμοι και κοινότητες) να μείνουν «ορφανές» από εκτιμητές δεδομένου ότι για κάθε περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης.Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται με νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ειδικά για τις περιοχές που έμειναν στα αζήτητα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.minfin.gr στην ενότητα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι εκτιμητές που έχουν ήδη κληρωθεί. Περιορισμός στον αριθμό των ζωνών που θα ανατεθούν σε κάθε εκτιμητή δεν υπάρχει τώρα ενώ η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης παραμένει στα 50 ευρώ.

Οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές για τις 10.000 ζώνες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα συγκριθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Και επειδή θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συσταθεί θα αναλάβουν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των τιμών. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι στο βαθμό όπου η προσαρμογή των αντικειμενικών «χτυπήσει» τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου με παράλληλη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης ώστε να μη διαταραχθεί ο στόχος είσπραξης ετήσιων εσόδων 2,650 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το ραντεβού ανανεώνεται για τον ερχόμενο Αύγουστο όταν θα χτυπήσουν την πόρτα μας τα νέα ραβασάκια.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΡ, 30/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: