Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων


Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, που προκαλεί η αναντιστοιχία μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών και που έχει ως αποτέλεσμα να δηλωθούν διαφορετικά ποσά-εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις και ως εκ τούτου να υπάρξει «εμπλοκή» με τον ελεγκτικό μηχανισμό, λόγω υποτιθέμενης «παράνομης» προσαύξησης περιουσίας, βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στο εξής ισχύουν νέοι κανόνες όσον αφορά στην προσαύξηση περιουσίας και κυρίως στο τι θα λαμβάνει υπόψη ο ελεγκτικός μηχανισμός, γεγονός που «ξεμπλοκάρει» και τον έλεγχο χιλιάδων υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις γνωστές λίστες με καταθέσεις ή εμβάσματα στο εξωτερικό που δεν έχουν παραγραφεί, αφού ξεδιαλύνει το τοπίο όσον αφορά στο ποιες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μπορεί να λογιστούν και να φορολογηθούν ως εισόδημα, αλλά και ποιες μπορεί να επικαλεστεί ο έλεγχος.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες οδηγίες (ΠΟΛ. 1175/16.11.2017) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή προς τις ελεγκτικές αρχές, το υπερβάλλον τίμημα από μεταβίβαση ακινήτου το οποίο διαπιστώνεται ως τέτοιο από τον έλεγχο και δηλώνεται από τον πωλητή με συμπληρωματικό συμβόλαιο, ανεξάρτητα από τον χρόνο σύνταξης του αρχικού συμβολαίου, δεν αποτελεί προσαύξηση περιουσίας, δεδομένου ότι με την υποβολή του συμπληρωματικού συμβολαίου είναι γνωστή η πηγή προέλευσης και το υπερβάλλον τίμημα είτε έχει φορολογηθεί είτε έχει νομίμως απαλλαγεί.



Αυτά μάλιστα ισχύουν ακόμη και αν δεν συνταχθεί συμπληρωματικό συμβόλαιο, εφόσον από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο έλεγχος αποδεικνύεται ότι τα σχετικά ποσά αποτελούν μη δηλωθέν τίμημα μεταβίβασης ακινήτου (όπως, ενδεικτικά, η ταυτόχρονη ή σχεδόν ταυτόχρονη με το συμβόλαιο μεταβίβαση κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμό του πωλητή από τον αγοραστή ή η ύπαρξη επιταγών).

Κατά τον αντικειμενικό εξάλλου προσδιορισμό του εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση - ιδιοκατοίκηση ακινήτου λαμβάνεται υπόψη η αξία του ακινήτου ως οικοδομή, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των στεγασμένων επιφανειών και δεν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμα υψούν, το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο.

Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος για όλες τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις γνωστές λίστες και CDs ξεκινά πλέον από το 2011, αφενός γιατί οι υποθέσεις μέχρι το 2010 έχουν παραγραφεί, αφετέρου δε γιατί εάν διαπιστωθεί ότι η απόκτηση της επένδυσης έλαβε χώρα σε χρόνο εκτός των φορολογικών ετών που περιλαμβάνονται στην εντολή ελέγχου ή το εισερχόμενο έμβασμα αλλοδαπής προέρχεται από καταθέσεις / πραγματικά εισοδήματα προγενέστερων ετών της ελεγχόμενης περιόδου, οι εν λόγω πιστώσεις θεωρούνται δικαιολογημένες για το ελεγχόμενο διάστημα και δεν θεμελιώνεται, εξ αυτού του λόγου, επέκταση του φορολογικού ελέγχου στα προγενέστερα αυτά έτη.

Εκτός φυσικά εάν και στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο για τη διακρίβωση της υπαγωγής σε φόρο ή νόμιμης απαλλαγής απ’ αυτόν των κεφαλαίων από τα οποία προέρχονται οι εν λόγω πιστώσεις, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.

Πηγή: Ναυτεμπορική (19/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: