Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ποια ακίνητα θα "εγκαινιάσουν" τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (upd)


Για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000 ευρώ, αλλά φτάνουν ακόμα και πάνω από 2 εκατ. ευρώ ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που κάνουν πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου.

Μεταξύ αυτών που θα εκπλειστηριαστούν είναι μεζονέτες, πολυώροφα κτίρια, η ψηλή κυριότητα διατηρητέου κτιρίου, εμπορικές εγκαταστάσεις αλλά και χώροι στάθμευσης.



Το ύψος των οφειλών που διεκδικούν οι τράπεζες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορούν δάνεια του 2005, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η δέσμευση των τραπεζικών συστημάτων ότι δεν θα πλειστηριαστούν κατοικίες ευπαθών ομάδων ή οικογενειών χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι ειλικρινής, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικοί στην Καθημερινή, αστοχίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Όλα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν αποτιμηθεί με βάση τις εμπορικές αξίες.

Σε τιμές που ξεκινούν από 47.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 35 εκατ. ευρώ βγαίνουν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα που πλειστηριάζονται από τις τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πρόκειται για τους πρώτους 42 πλειστηριασμούς που θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και έχουν ήδη αναγγελθεί στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Newsphone για λογαριασμό του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων.

Η πλειοψηφία των ακινήτων βρίσκεται στην Αττική και συνδέεται με δάνεια που δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2005 – 2007. Στοιχεία από τις τράπεζες ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία σε πάνω από 200 και τα οποία αναμένεται να πάρουν δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες, καθώς το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ακίνητα.

Σε πρώτη φάση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, αντί των τριών που προβλέπει ο νόμος, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διαδικασία, ενώ παράλληλοι θα είναι και οι φυσικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι δεν καταργούνται και θα γίνονται κανονικά στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Στόχος σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

(19/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: