Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα δάνεια των κακοπληρωτών


Τα χρηματοπιστωτικά θέματα θα κυριαρχήσουν σήμερα δεύτερη μέρα της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον. Κυρίαρχο θέμα θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές του νόμου Κατσέλη, και δευτερεύοντα θέματα αυτά του εξωδικαστικού μηχανισμού –που ξεκίνησε να «τρέχει» από την περασμένη βδομάδα- και την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την οποία υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία και οι διαδικασίες για τη δημιουργία της προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Οι αλλαγές του νόμου Κατσέλη, είναι το πλέον σημαντικό θέμα για τους δανειστές, όπως και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που έκαναν πρεμιέρα χθες με επιτυχία.

Βέβαια οι πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικοί και φυσικοί έκαναν πρεμιέρα με ξύλο και καπνογόνα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Αλληλέγγυοι και συλλογικότητες προσπάθησαν να τους μπλοκάρουν, φοβούμενοι ότι στο άμεσο μέλλον θα βγουν στο σφυρί δυάρια στο Παγκράτι και την Καλλιθέα και ότι νοικοκυριά θα πεταχτούν στο δρόμο όπως έγινε στην Ισπανία. Ωστόσο πηγές με γνώση του θέματος σχολίαζαν πως οι πλειστηριασμοί κατοικιών που είχαν αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες στην αρχή της κρίσης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο και πρόβλεψη για την προστασία των δανειοληπτών.



Αντίθετα, στην Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης οι πλειστηριασμοί –ειδικά για την πρώτη κατοικία «πάγωσαν», ενώ ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη πρόσφερε «ομπρέλα» προστασίας στα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κρίση. Ασπίδα προστασίας προσφέρει επίσης και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο στην πορεία ο νόμος Κατσέλη μετατράπηκε σε «καταφύγιο» των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι τον έκαναν λάστιχο και «μπαινόβγαιναν» πριν εκδικαστεί η υπόθεση τους, κερδίζοντας χρόνο και ιδιότυπη ασυλία σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών και των πραγματικά ανήμπορων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι αλλαγές στον Ν.3869 θα έχουν στόχο να βάλουν φραγή στους μπαταχτσήδες, οι οποίοι χρησιμοποιούν στις ευνοϊκές προβλέψεις του και συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους σε βάρος των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών.

Και επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Ως γνωστό, στην προστασία του νόμου Κατσέλη (που τροποποιήθηκε το 2015 από τον τότε υπουργό Γ. Σταθάκη) μπορούν να υπαχθούν δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά και ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση).

Όμως ακόμα και οι δανειολήπτες που δεν έχουν ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, «προστατεύονται» από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τις τράπεζες. Ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει σειρά λύσεων και ρυθμίσεων για την προστασία τόσο των αδύναμων οικονομικά, όσο και των συνεργάσιμων δανειοληπτών. Οι ρυθμίσεις που προτείνονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Πηγή: mononews.gr (30/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642