ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

30/11/17

Κοινωνικό μέρισμα: Απορρίπτονται έξι στις 10 αιτήσεις - Ποιοι "κόβονται"


14.000 «κόπηκαν» λόγω ...πολυτελούς διαβίωσης
Μεγάλες κατηγορίες πολιτών αποκλείονται από τον «μποναμά» της κυβέρνησης ο οποίος θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από τις 1.402.851 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 604.389 εγκρίθηκαν (ποσοστό 43,08%). Πάνω από 300.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).

Όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας πρόνοιας κ. Δ. Καρέλλας θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι πολυπληθείς κατηγορίες που απορρίπτονται από το σύστημα αφορούν σε:- φορολογούμενους με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.

- χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα το οποίο προστίθενται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

- χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στη φορολογική δήλωση του θανόντος.

- συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών

- φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία ή επήλθε αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους. Για παράδειγμα η δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Με την ένδειξη… πολυτελούς διαβίωσης, η οποία παραπέμπει σε αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω, σκάφη, πισίνες, κ.ά., κόπηκαν 14.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Φορολογούμενοι που ενώ εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ., πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων, αεροσκάφος, κ.ά.) έκαναν αιτήσεις οι οποίες κατέληξαν αμέσως στις μη εγκεκριμένες μετά τη διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται σε σχέση με τη απαιτούμενη συναίνεση (ακόμα και από τον θανόντα!) προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων σύμφωνα με τις οποίες:

α) Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.

β) Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.

γ) Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Άνεργοι: Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είστε άνεργος) δικαιούσθε το μέρισμα. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Ποιο εισόδημα δεν υπολογίζεται: Για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από: αποζημίωση απόλυσης, διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

Συνδικαιούχοι λογαριασμών: Στην περίπτωση συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη φορολογική δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

Φιλοξενούμενοι: Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Άτομα άνω των 70 ετών: Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

(30/11/17)

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Κοινωνικό ΜέρισμαΑκολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: