Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών και φόρων στην ΑΑΔΕ από το 2018


Μπαράζ ανατροπών στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα φέρνει το υπό διαμόρφωση σχέδιο ένταξης των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η διαδικασία αυτή, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2018. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, εντός του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία, χωρίς όμως ακόμα να έχει οριστεί σαφής χρονικός ορίζοντας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση φορολογουμένων – ασφαλισμένων και αυτασφαλισμένων, ενώ ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 και, σύντομα, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ ασφαλιστικών φορέων και εφορίας.




Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται από κοινού το Υπ. Εργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών με την τεχνική στήριξη της βορειο-ιρλανδικής εταιρείας συμβούλων Ni-Co προβλέπει τα ακόλουθα βήματα προς την κατεύθυνση της είσπραξης των εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

* Οι ασφαλιστικές εισφορές, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι μισθοί των υπαλλήλων θα καταβάλλονται ταυτόχρονα από τον εργοδότη. Με άλλα λόγια την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή στο τέλος κάθε μήνα, που οι εργοδότες πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζομένους θα πρέπει να πληρώνουν στην εφορία και τις εισφορές (για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) αλλά και τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Εξετάζεται και η ταυτόχρονη καταβολή εισφορών και φόρων από τους επαγγελματίες, γεγονός που θα οδηγούσε στην μηνιαία πληρωμή των φόρων (και πρωτίστως του ΦΠΑ) μαζί με τις τρέχουσες εισφορές που από 1/1/2017 καταβάλλονται στο τέλος του εκάστοτε επόμενου μήνα (πχ οι εισφορές Ιουλίου θα καταβληθούν έως 31 Αυγούστου).

* Τα Χρέη προς Εφορία και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς θα αντιμετωπίζονται από κοινού από την ΑΑΔΕ. Καθώς θα προχωρήσει η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και φόρων υπό την ΑΑΔΕ, θα συγχωνευθούν και οι μηχανισμοί είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία. Έτσι η ΑΑΔΕ θα "κυνηγά" ταυτόχρονα τους οφειλέτες εισφορών και φόρων.

* Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος όσων επαγγελματιών επιλέγουν νομικές μορφές επιχειρήσεων προκειμένου να εμφανίσουν χαμηλότερο ατομικό εισόδημα και έτσι να καταβάλλουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εργοδότες θα απευθύνονται μόνο σε ένα φορέα – την ΑΑΔΕ- για τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή, οι εργοδότες θα μπορούν να απευθύνονται μόνο σε ένα φορέα (την ΑΑΔΕ) για την κάθε χρηματοδοτική υποχρέωσή τους προς το Δημόσιο (εισφορές-φόροι).

Η ενημέρωση του μητρώου των υποχρεώσεων των εργοδοτών προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και την ΑΑΔΕ αυτοματοποιείται. Έτσι οι εργοδότες θα ενημερώνονται αυτόματα για τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και προς την εφορία προς την ΑΑΔΕ.


Ακολουθήστε το eisodima.gr!


* Οι δηλώσεις των παρακρατούμενων φόρων θα καταβάλλονται κάθε μήνα: Η υποβολή των δηλώσεων των παρακρατούμενων φόρων θα γίνεται σε μηνιαία βάση, ταυτόχρονα με την καταβολή των μισθών και των εισφορών, και όχι σε διμηνιαία ή ακόμα και ετήσια βάση.

* Συντάξεις και επιδόματα ασθενείας θα υπολογίζονται και θα καταβάλλονται ταχύτερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων: Για τον υπολογισμό ασφαλιστικών επιδομάτων δεν θα απαιτείται καμία προσκόμιση δικαιολογητικών από τους δικαιούχους σε υποκαταστήματα των ταμείων. Και αυτό γιατί θα υπάρχει αυτόματη επαφή μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών και της ΑΑΔΕ.

Έτσι θα είναι εφικτός ο αυτόματος υπολογισμός των επιδομάτων ασθενείας των ασφαλισμένων, ενώ η πληρωμή τους θα γίνεται απευθείας μέσω τραπεζών.

Πηγή: Capital.gr

Δημοσιεύθηκε: 10/8/17



Διαβάστε ακόμη: