Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Τι προβλέπει το νέο «μίνι» ασφαλιστικό για επικουρικές συντάξεις, εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ και εργαζόμενους συνταξιούχους


Τέσσερις ασφαλιστικές διατάξεις αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίες θα ενταχθούν στο μίνι ασφαλιστικό που θα προωθηθεί στη Βουλή αρχές Νοεμβρίου.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι συνταξιούχοι με τις αυξήσεις και τα επιδόματα


Μικρότερο καλάθι θα κρατήσουν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που οι παροχές ήταν περισσότερες εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Τι ισχύει με τη σύνταξη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης


Μόνο στο 67ο έτος της ηλικίας η σύνταξη χορηγείται αυτοδίκαια από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είτε πρόκειται για σύνταξη γήρατος είτε για σύνταξη αναπηρίας και θανάτου, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Πόση σύνταξη θα παίρνουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία (πίνακες)


Αλλαγές στις συντάξεις χηρείας προωθεί το υπουργείο Εργασίας, επαναφέροντας παλιά διάταξη που προβλέπει ότι αν η χήρα ή ο χήρος παίρνει και δική του σύνταξη, που είναι μικρότερη από τη σύνταξη χηρείας, τότε θα μπορεί να επιλέγει να μειωθεί κατά 50% η μικρότερη σύνταξη.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Πότε συμφέρει η παράλληλη εργασία με τη σύνταξη


Η κατάργηση του πέναλτι 30% επί των συντάξεων στις περιπτώσεις απασχόλησης και η μετάθεση της επιβάρυνσης στην εργασία αναμένεται να ενισχύσει τις (πρόωρες) συνταξιοδοτήσεις και να αυξήσει το ποσοστό εργαζομένων συνταξιούχων…

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις – Τα σενάρια για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προσμετρώνται στον ασφαλιστικό χρόνο των εργαζομένων που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει, έως σήμερα. Όμως, η «διπλή» απασχόληση δεν θα εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο ασφάλισης και άρα την έξοδο στη σύνταξη νωρίτερα, αλλά όσοι απασχολούνται σε δύο εργοδότες -βάσει των διατάξεων του νέου εργασιακού- θα λάβουν αυξημένη σύνταξη, καθώς ο «φουσκωμένος» μισθός θα επηρεάσει ανάλογα και τις συντάξιμες αποδοχές.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Όσα θα ισχύσουν για τις αναστολές συμβάσεων Μαΐου - Προϋπόθεση οι 16 ώρες εργασίας την εβδομάδα


Την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν

Εστίαση: Νέο πακέτο στήριξης έρχεται μέσα στον Μάιο


Μέσα στον Μάιο θα δοθεί το πακέτο στήριξης για την εστίαση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι πληρώνονται σήμερα


Πιστώνεται σήμερα ποσό ύψους 343,4 εκατ ευρώ σε 71.319 δικαιούχους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, σε 188 δικαιούχους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και σε 5.238 ιδιοκτήτες ακινήτων όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Απόφαση - βόμβα του ΣτΕ για τα εφάπαξ: Εκτός υπολογισμού 13ος και 14ος μισθός - Σε ποιους αφορά


Απόφαση «βόμβα» εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", σύμφωνα με νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο 13ος και ο 14ος μισθός βγαίνουν οριστικά εκτός