Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Συντάξεις: Απαντήσεις σε έξι ερωτήσεις για τα πλασματικά έτη ασφάλισης

Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε το αποφασίσουν οι ασφαλισμένοι, χωρίς περιορισμούς.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο με οδηγίες του προς ασφαλισμένους το υπουργείου προτρέπει να μη «βιάζονται να βγουν στην σύνταξη». Το υπουργείο προσπαθεί να ανακόψει το «κύμα φυγής» προς τη σύνταξη και διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.

Ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" με έξι ερωταπαντήσεις ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα πλασματικά έτη ασφάλισης, τον τρόπο και τον χρόνο εξαγοράς τους.

1. Υπάρχει περιορισμός στην άσκηση του δικαιώματος για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης;

Το δικαίωμα αναγνώρισης  πλασματικών ετών προκειμένου να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος νωρίτερα δικαίωμα συνταξιοδότησης,  ή να αυξήσει το ποσό της σύνταξής του, παραμένει «ενεργό».

2.     Πότε θα πρέπει να προχωρήσει ο ασφαλισμένος στην αναγνώριση;

Οι ασφαλισμένοι δε χρειάζεται να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη καθώς η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμούν να κατοχυρώσουν και το αργότερο μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.


Financial & Law - ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Έχετε χαθεί στη διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για την έκδοση της σύνταξής σας; Το γραφείο μας αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υποβολής και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησής σας.
Τηλεφωνήστε μας σήμερα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

3. Ποιες είναι οι περιπτώσεις αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικών ετών;

  •     Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου, εξαγορά όλου του χρόνου υπηρεσίας.
  •     Γονική άδεια ανατροφής, εξαγορά όλου του χρόνου.
  •     Εκπαιδευτική άδεια, εξαγορά έως δύο έτη.
  •     Χρόνος σπουδών, εξαγορά του χρόνου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής.
  •     Πλασματικός χρόνος τέκνων. Εξαγορά μέχρι πέντε ετών
  •     Κενά διαστήματα ανεργίας, όπως και χρόνος κύησης και λοχείας. Όλος ο χρόνος χωρίς εξαγορά.
  •     Τακτική ανεργία ΟΑΕΔ, έως 300 ημέρες χωρίς εξαγορά.

4. Πώς γίνεται η αναγνώριση πλασματικών ετών;

Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

5. Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται οι εισφορές;

Με τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

6.  Πώς καταβάλλεται το ποσό της εξαγοράς;

    Η καταβολή του ποσού γίνεται: πρώτον, εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.

    Δεύτερον, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται).

    Τρίτον, σε  περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη – και μέχρι την εξόφληση – ποσό ίσο με το 25% του ποσού της σύνταξης.