Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ποιοι πρέπει να δηλώσουν ακίνητα στο Taxisnet ή να διορθώσουν το Ε9


Ευκαιρία για διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους που υπάρχουν στο taxisnet, από το 2010 μέχρι και το 2020 δίνει η ΑΑΔΕ σε εκατομμύρια φορολογούμενους, μέχρι την 31η Μαΐου 2021.

Η προθεσμία αφορά σε φορολογούμενους που αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο στη διάρκεια του 2020 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο τόσο για το 2020 όσο και για τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και το 2010, να υποβάλουν διορθωτική δήλωση στοιχείων ακινήτων, το έντυπο Ε9, στο taxisnet.

Παράλληλα, υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν κάποιο ακίνητο για πρώτη φορά, εντός του 2020 ή κατά το προηγούμενο έτος, είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον αυτές υφίστανται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση στοιχείων ακινήτων για αυτές μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους.


Σε περίπτωση μεταβολών, σε υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται, πριν την οριστική υποβολή, η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης και εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι ορθή, θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση.

Στην εφαρμογή δεν δηλώνονται μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν  εντός του 2021, αλλά αυτές θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022.

Διευκρινίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που θα δηλωθούν στα taxisnet για την ακίνητη περιουσία του 2020 θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021, ενώ στις περιπτώσεις που δηλωθούν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία και για τα προηγούμενα έτη θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και για τα συγκεκριμένα έτη.

Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 και μετά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  2. Από την υπηρεσία αυτή τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011 και μετά.
  3. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. 
  4. Δεν μπορεί να δηλωθεί μέσω του Ε9 μία μεταβολή που έγινε εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και ταυτόχρονα να γίνουν και διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενα έτη. Το Ε9 που υποβάλλεται για το τρέχον έτος, αφορά μόνο τις μεταβολές που έγιναν εντός του έτους αυτού. 
  5. Εάν απαιτούνται διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών, θα πρέπει να επιλεγεί το συγκεκριμένο έτος και αφού οριστικοποιηθεί η δήλωση, μπορεί να μεταφερθεί στα επόμενα έτη μέχρι και το τελευταίο έτος που ισχύει η μεταβολή, για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά. Όταν διορθωθεί η περιουσιακή εικόνα με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, στη συνέχεια θα υποβάλλετε Ε9 για τη μεταβολή που υπάρχει στο τρέχον έτος.
  6. Εάν υποβληθεί μία δήλωση Ε9 σε ένα έτος, θα πρέπει να μεταφερθεί έως το τελευταίο έτος που ισχύει αυτή η μεταβολή, προκειμένου να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά. 
  7. Κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9, θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες συμβολαίου, δημοσίευσης διαθήκης.
  8. Εάν από την εκκαθάριση προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  9. Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.
  10. Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστεί, μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση Ε9. Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες, να ακυρώσετε τη δήλωση.
  11. Εάν στις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Εάν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να απαιτείται έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  12. Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ.. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.
  13. Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., έχετε τη δυνατότητα να την ακυρώσετε.
  14. Κατά την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή Ε ακινήτου / γηπέδου δηλώνεται υποχρεωτικά η αιτία.
  15. Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis.

Πηγή (ΔΕ 12/4/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!