Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των προσωρινών συντάξεων


Ριζικές αλλαγές στο ''καθεστώς'' των προσωρινών συντάξεων ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει άμεσα την καταβολή τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές αφορούν σε δύο πεδία. Το πρώτο πεδίο αφορά στο ύψος των οφειλών όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σχεδιάζεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου  ορίου οφειλών για όλους τους επαγγελματίες (20.000 ευρώ) και η αύξηση του ορίου για τους αγρότες στα 6.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται οι προσαυξήσεις.

Το δεύτερο πεδίο των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφορά στο εύρος των δικαιούχων της προσωρινής σύνταξης. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να καταστεί υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη και μάλιστα για όλους τους συνταξιούχους.


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

1. Θα διαμορφωθεί ενιαίο όριο οφειλών - χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι προσαυξήσεις - για τους συνταξιοδοτήσιμους οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κλπ) και του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κλπ) ενώ θα αυξηθεί το όριο για τους οφειλέτες του τέως ΟΓΑ.

Πιο αναλυτικά, το όριο για να λάβει κανείς προσωρινή και οριστική σύνταξη, για χρέη στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ θα ανέλθει στα 20.000 ευρώ, ενώ στα 6.000 ευρώ για τον τέως ΟΓΑ.

Μάλιστα, το όριο αυτό θα αφορά μόνο στην κύρια οφειλή και όχι τις προσαυξήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αντίθετα, το υφιστάμενο όριο οφειλής αφορά στο σύνολο της οφειλής, κύριας και προσαυξημένης από τόκους καθυστέρησης.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούσε κανένας επαγγελματίας (τέως ΟΑΕΕ) να βγει στη σύνταξη αν χρωστούσε πάνω από 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις). Το ίδιο συνέβαινε και για όποιο αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα (τέως ΕΤΑΑ) χρωστούσε πάνω από 15.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαύξηση) και όποιον αγρότη χρωστούσε πάνω από 4.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις). Ειδική ρήτρα  (σ.σ. όριο 6.000 ευρώ) υπήρχε για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Με βάση όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι προσαυξήσεις ανέρχονται κοντά στο 20% των συνολικών οφειλών. Συνεπώς, με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση - αύξηση του ορίου χρεών χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι προσαυξήσεις, το όριο των συνολικών οφειλών (κύριων και προσαυξημένων) ανεβαίνει πραγματικά πάνω από τα 20.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα στα 24.000 ευρώ και στα 7.200 ευρώ για τους αγρότες. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με συνολική οφειλή 24.000 ευρώ (20.000 ευρώ κύρια οφειλή και 4.000 προσαυξήσεις) θα μπορεί να βγει στη σύνταξη, ενώ με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο θα αποκλειόταν.

Ανοιχτό παραμένει, αν τα σχεδιαζόμενα νέα όρια οφειλών για τη συνταξιοδότηση θα ισχύσουν και για τη λήψη προκαταβολής σύνταξης, αν και το πιθανότερο σενάριο -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- προβλέπει πως θα ληφθούν υπόψιν και για την προκαταβολή σύνταξης, διευκολύνοντας κοντά στους έως και 30.000 οφειλέτες να πάρουν τη σχετική παροχή.

2. Θα καταστεί υποχρεωτική η πληρωμή της προσωρινής σύνταξης και, μάλιστα, για όλους τους ασφαλισμένους.

Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, η λήψη προσωρινής σύνταξης ήταν προαιρετική. Δηλαδή, την έπαιρνε ένας συνταξιούχος, εφόσον το αιτούταν, μαζί με την υποβολή αίτησης για οριστική. Επίσης, οι αγρότες δεν δικαιούταν προσωρινή σύνταξη. Με το σχεδιαζόμενο νέο πλαίσιο, όλοι όσοι αιτούνται οριστική σύνταξη, θα παίρνουν και προσωρινή σύνταξη, ενώ στους δικαιούχους προσωρινής θα ανήκουν και οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ. Ανοιχτό παραμένει αν η σχετική σχεδιαζόμενη διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα σύνταξης ή μόνο για εκείνους που θα καταθέσουν από ψήφισή της και έπειτα.

Πηγή (ΤΡ 13/4/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!