Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Έρχεται νέος κύκλος προκαταβολών συντάξεων τον Ιούλιο - Οι δικαιούχοι


Τον επόμενο, δεύτερο κύκλο πληρωμών προκαταβολών συντάξεων προετοιμάζει ο e-ΕΦΚΑ, ενώ βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη ο πρώτος.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εργασίας κοντά στους 30.000 συνταξιούχους οι οποίοι αιτήθηκαν προκαταβολή σύνταξης έως και τις 31 Μαρτίου, λαμβάνουν τη σχετική παροχή μαζί με τα αναδρομικά τους τα οποία ''μετράνε'' από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, ο μέσος όρος των αναδρομικών ανέρχεται κοντά στα 4.700 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν επίσης κατά μέσο όρο σε 12 μήνες αναμονής.


Πληροφορίες από αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως σε όσους πληρώνονται από χθες συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο όσοι είχαν υποβάλει αίτηση σύνταξης έως τις 15 Μαρτίου αλλά και εκείνοι που υπέβαλαν αίτηση μεταξύ 16ης και 31ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής αίτησης προκαταβολής σύνταξης παρέμειναν (και συνεχίζουν να παραμένουν) ανοιχτές από την 1η Απριλίου και υποδέχονται αντιστοίχως δύο κατηγορίες αιτήσεων προκαταβολών.

Η πρώτη πλατφόρμα αφορά στις αιτήσεις προκαταβολής όσων έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως 15 Μαρτίου, αλλά δεν υπέβαλαν έως 31 Μαρτίου αίτηση προκαταβολής.

Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα αφορά στις αιτήσεις όσων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 16 Μαρτίου και μπορούν ταυτόχρονα, εφόσον το επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όσοι υποβάλουν αίτηση προκαταβολής σύνταξης έως τέλος του τρέχοντος μηνός, θα λάβουν, εφόσον εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις, την προκαταβολή σύνταξης μαζί και τα αναδρομικά που δικαιούνται στο τέλος του Μαΐου.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος 67 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης υπέβαλε αίτηση σύνταξης και προκαταβολής στις 10 Απριλίου. Θα λάβει στο τέλος Μαΐου την προκαταβολή σύνταξης ύψους 384 ευρώ, η οποία θα λογαριάζεται ως πληρωμή του μηνός Ιουνίου.

Επειδή, υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησης του τον Απρίλιο, θα λάβει προκαταβολή τόσο για τον Απρίλιο, όσο και το Μάιο. Έτσι, τέλος Μαΐου, θα λάβει το ποσό των (3μήνες Χ 384 ευρώ) 1.152 ευρώ.

Πηγή (ΠΕ 29/4/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!