Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Τα νέα κριτήρια για τις κατοικίες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις


Τι ισχύει για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Mε νέα διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων έρχεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, το οποίο θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα. Τα νέα κριτήρια που θα τεθούν μεταξύ άλλων θα είναι η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης, πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει προτεραιότητα και επιλαχόντες.

Τα νέα κριτήρια, εκτιμάται ότι θα προδημοσιευτούν τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Αυγούστου η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη.


Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε πλήρη εξέλιξη

Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να διατεθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ σε σπίτια και επιχειρήσεις. Πρόσφατα η Επενδυτική Επιτροπή του Προγράμματος ενέκρινε την υπαγωγή 12.579 αιτήσεων, το σύνολο των οποίων δεν συνοδεύεται από δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 308,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και λοιπών δαπανών απαραίτητων για την υλοποίηση των έργων. Η δημόσια δαπάνη των αιτήσεων προσεγγίζει τα 245 εκατ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό του προγράμματος περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο για κατοικίες όσο και για κτίρια επιχειρήσεων και του Δημοσίου. Το πρόγραμμα για τις κατοικίες, ύψους 1,081 δισ. ευρώ αποσκοπεί σε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 30% και περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λ.π.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως κατοικιών, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη μετάβαση είναι επίσης ο άξονας για τον οποίο δεσμεύονται τα περισσότερα κονδύλια 6,026 δισ. ευρώ από τα 30,919 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι πόροι του ταμείου, μέγεθος που περιλαμβάνει τόσο τις επιδοτήσεις όσο και τα δάνεια.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε: «Προχωράμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς στην έγκριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Στόχος μας είναι αυτό το κύμα επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών να δώσει άμεσα ώθηση στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά το χτύπημα της πανδημίας, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για τα νοικοκυριά, μέσω της μείωσης όχι μόνο του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και των δαπανών για θέρμανση και ψύξη των κατοικιών τους. Οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συγχρόνως, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης που βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και των Προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027».

Για ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει το υπ. Περιβάλλοντος το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ στόχος μέσα στα προσεχή τρία χρόνια να έχουν μοχλευθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισ.ο ευρώ.

Εχουν προγραμματιστεί 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουν ενταχθεί 500 εκατ ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Με 600 εκατ. τη δημόσια δαπάνη, με τη μόχλευση θα μπουν στην αγορά πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων.


Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη ήδη η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕTEπ είναι ύψους 375 εκατ. ευρώ, και στοχεύει στην επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα.

Βασικός στόχος της χρηματοδότησης, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του προγράμματος «Ηλέκτρα», συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή (ΔΕ 12/4/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!