Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΑΑΔΕ: Προσυμπλήρωση όλων των εισοδημάτων από ενοίκια


Στη προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2020 προσανατολίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο έντυπο Ε2. Η ενημέρωση των στοιχείων των μισθωμάτων από τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα βοηθεί στην προσυμπλήρωση όλων των εισοδημάτων από ενοίκια.

Στην περίπτωση αυτή η ΑΑΔΕ θα λάβει υπόψη τα συμφωνημένο μίσθωμα όπως εμφανίζεται στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων, ενώ στην περίπτωση που κάποιοι εκ των ιδιοκτητών είχαν υποχρεωτική μείωση κατά 40% εντός του 2020 θα ληφθούν στοιχεία από τις δηλώσεις COVID.

Ωστόσο, το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι αρκετά επίφοβο καθώς ακόμα δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα που ενδεχομένως να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες και ενδεχομένως αύξηση της φορολογίας. Συγκεκριμένα,


- Αρκετοί ιδιοκτήτες αν και έχουν κάνει δήλωση COVID δεν έχουν εισπράξει την αποζημίωση.

- Δεν έχουν εισπράξει μισθώματα του 2020 από τους ενοικιαστές.

- Αν και δικαιούνται ολόκληρο το ενοίκιο ορισμένοι ενοικιαστές τους έκαναν κούρεμα 40% αν και δεν την δικαιούνται.

- Δεν έχει αποφασισθεί ακόμα το θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020, Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κοινοποιούν εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020. Με τη λύση αυτή δεν απαιτείται επί τα ουσίας η υποβολή στα δικαστήρια αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. αλλά μόνο ένα εξώδικο.Η ρύθμιση, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Η ρύθμιση δηλαδή, θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.

Όλα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των μισθώσεων. Επίσης, σε κάθε περίπτωση ο κωδικός θα πρέπει να είναι ανοιχτός ώστε να μπορούν να παρέμβουν οι ιδιοκτήτες στην περίπτωση που έχουν δηλωθεί λανθασμένα στοιχεία από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι και αλλιώς την ευθύνη υποβολής της δήλωσης την έχει ο φορολογούμενους.

Η κίνηση πάντως της ΑΑΔΕ κινείται στη σωστή βάση καθώς με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή που γίνεται στα μισθώματα. To ζήτημα είναι εάν η φορολογική διοίκηση θα προλάβει να δώσει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της φορολόγησης τους. Στην περίπτωση που η ΑΑΔΕ κρίνει ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί αυτό θα συμβεί το 2022 όπου το ηλεκτρονικό σύστημα ΤΑΧΙSnet, θα αντλεί στοιχεία από τις υποβληθείσες ηλεκτρονικά δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, θα υπολογίζονται αυτοματοποιημένα τα εισπραχθέντα ποσά, και θα προσυμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικούς στα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών.

(ΤΡ 6/4/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!