Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Επιστρεπτέα 7: Νέος γύρος πληρωμών την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία


Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των πρώτων τυχερών η κρατική ενίσχυση από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά 190.624 δικαιούχοι έλαβαν χθες το απόγευμα 395 εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν τον πρώτο γύρο πληρωμών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος. Με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης κατ' εξαίρεση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με αυτή την παρέμβαση λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις έχουν διορία μέχρι τις 10 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν κρατική ενίσχυση, που θα είναι και η τελευταία, αφού όπως ξεκαθάρισε το οικονομικό επιτελείο, δεν θα υπάρξει 8ος γύρος.


Βελτίωση όρων και προϋποθέσεων

Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση έχουν βελτιωθεί οι όροι και προϋποθέσεις βάσει των οποίων προσφέρεται κρατική ενίσχυση και σε επιχειρήσεις που είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, παρά την πανδημία. Επιστρεπτέα 7 θα λάβουν, έτσι, ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λειτουργίας, όπως είναι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, την εστίαση, την τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τα γυμναστήρια. Για αυτές δεν θα ισχύσει ο «κόφτης» να μην είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, έναντι του 2019. Αρκεί μόνον να έχουν πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον 2% στο α' τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχο τριμήνου πέρυσι. 

Το 50% της ενίσχυσης -όπως και στους προηγούμενους γύρους- δεν επιστρέφεται. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται εξοφλείται σε 60 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ' ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Προβλέπονται αυξημένα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους.

Πηγή (ΠΕ 29/4/21)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!