Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Έρχεται επιστρεπτέα ενίσχυση μισθών και επιδότηση εισφορών για την αναχαίτιση της ανεργίας


Στοχευμένα και συγκεκριμένου, βραχέος χρονικού διαστήματος, προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ δεν αποκλείεται να χρηματοδοτούν και μέρος του
 μισθού με τη μορφή επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Τα νέας γενιάς προγράμματα απασχόλησης θα αναπτυχθούν αμέσως μόλις το επιτρέψει η πορεία της υγειονομικής κρίσης – για παράδειγμα προς το τέλος της άνοιξης – ώστε να γεφυρώσουν το πέρασμα της αγοράς εργασίας από τα οριζόντια κορωνομέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων, στην μετά - κορωνοϊό εποχή.  

Οπως γράφει η Ημερησία, τα νέα προγράμματα απασχόλησης, που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ, θα εστιάζουν σε κλάδους που έχουν πληγεί υπέρμετρα από τα lockdown όπως είναι η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός, ενδεχομένως και οι μεταφορές. Εκεί άλλωστε εντοπίζονται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, με το μέγα ζητούμενο να είναι, πως θα εξελιχθεί το κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας, όταν θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων.


Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας

Το σχέδιο προβλέπει επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για υφιστάμενες αλλά και νέες θέσεις εργασίας, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι που βγαίνουν από την αναστολή. Τα προγράμματα θα συνδυάζουν επιδότηση και a la carte κατάρτιση – ανάλογα με τον κλάδο – ενώ θα είναι βραχύβιας διάρκειας, δηλαδή θα παραμείνουν ενεργά, για παράδειγμα, ένα 6μηνο, με στόχο να απορροφήσουν τους κραδασμούς της αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας από το μέτρο των αναστολών. Θα συνδυαστούν με άλλα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, που επίσης θα στοχεύουν έμμεσα στην στήριξη της απασχόλησης, τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.     

Μέσω των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, θα επιδοτείται τουλάχιστον το 100% των εργοδοτικών εισφορών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτούνται και οι εργατικές εισφορές, δηλαδή το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η απαλλαγή του εργοδότη από μέρος ή το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους, στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων, θα έχει την μορφή της καθαρής επιδότησης.   

Εκτός όμως από την επιδότηση των εισφορών, σκέψεις υπάρχουν και για επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων με τη μορφή, όμως, επιστρεπτέας ενίσχυσης. Η σκέψη δηλαδή είναι οι εργοδότες να λαμβάνουν ενίσχυση και για τμήμα του μισθού του εργαζόμενου, με την υποχρέωση όμως να επιστρέψουν στο μέλλον, με ευνοικούς όρους, μέρος αυτής της ενίσχυσης, όπως ισχύει και στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Με μοντέλο, δηλαδή, Επιστρεπτέας Προκαταβολής να καλυφθεί και ένα μέρος του μισθού, αθροιστικά προς την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η επιδότηση του μισθού θα μπορούσε να προχωρήσει με ποσοστό ή οριζόντιο ποσό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και στο πλαίσιο του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο επιδοτεί μεν τις εισφορές, αλλά και 200 ευρώ επί του μισθού αν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα νέα προγράμματα θα έχουν ενσωματωμένη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς το ζητούμενο είναι η συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας μετά την απόσυρση της ομπρέλας προστασίας των αναστολών. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης, εκτός από την μείωση τζίρου.  

«H ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων» είχε αναφέρει σχετικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στην παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. Ο ίδιος είχε τότε διευκρινίσει πως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Παράλληλα με τα νέα προγράμματα θα τρέχει και το υπάρχον πρόγραμμα για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με 6μηνη επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα παραμείνει ενεργό μέχρι να εξαντληθούν και οι 100.000 θέσεις εργασίας.  

Που θα «κουμπώσει» η κατάρτιση

Οπως έχει γράψει η Ημερησία , τα νέας γενιάς προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα. Τα νέα προγράμματα, δηλαδή, θα έχουν δυο σκέλη:

  • επιδοτήσεις εισφορών - μισθού και
  • αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω επαγγελματικής κατάρτισης κυρίως σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες και υψηλού επιπέδου πιστοποίηση.

Ο συνδυασμός επιδότησης και κατάρτισης θα είναι a la carte ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε κλάδου. Για παράδειγμα, η στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο – που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία – εκτιμάται ότι ήρθε για να μείνει και να μετασχηματίσει σταδιακά έναν ολόκληρο κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, προγράμματα κατάρτισης σε αντικείμενα όπως το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και τα logistics, θεωρούνται ιδιαίτερα επίκαιρα όσο και απαραίτητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Αντίθετα, στον κλάδο της εστίασης δεν είναι βέβαιο πως τα προγράμματα επιδότησης είναι αναγκαίο να συνδυαστούν με κατάρτιση, ενώ ζητούμενο είναι πως θα ξεδιπλωθούν οι επιμέρους βραχίονες του σχεδίου στον κλάδο του τουρισμού, που έχει μεν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, αλλά μένει να αποδειχθεί πως θα κινηθεί φέτος, την στιγμή μάλιστα που όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκρηκτική άνοδο το 2022.


Στόχος είναι να δημιουργηθούν πάνω από 80.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2021 και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να «τρέξουν» μέσα μια σειρά από προγράμματα όπως:

  • Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας στο αντικείμενο του Ψηφιακού Μάρκετινγκ για ανέργους σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού
  • Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Πιστοποίηση ανέργων ηλικίας 18-29 ετών σε ειδικότητες της Τουριστικής Βιομηχανίας
  • Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Πιστοποίηση ανέργων ηλικίας 18-29 ετών σε ειδικότητες του κλάδου του λιανικού εμπορίου
  • Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού & Καταπολέμησης της Ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών
  • Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού & Καταπολέμησης της Ανεργίας στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) και του Εξαγωγικού Εμπορίου
  • Ολοκληρωμένη παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο
  • Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων πτυχιούχων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας
  • Απόκτηση Δεξιοτήτων ανέργων γυναικών έως 29 ετών με στόχο την απασχολησιμότητά τους σε επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας
  • Ολοκληρωμένη Παρέμβαση επαγγελματικής ανάπτυξης και ένταξης στην αγορά εργασίας για νέους ηλικίας έως 29 ετών
  • Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30- 49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής
  • Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής
  • Πιλοτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης στον Τουρισμό
(ΚΥ 7/3/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!