Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά Απρίλιο - Μάιο


Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν παραπάνω χρήματα στους λογαριασμούς το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τα τέσσερα πακέτα αναδρομικών τα οποία σχεδιάζεται να καταβληθούν στο διάστημα αυτό, προκαλώντας πάντως τις έντονες αντιδράσεις από τους φορείς των συνταξιούχων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί με τις συνεχείς αναβολές στην πληρωμή τους από το υπουργείο Εργασίας.


Το ανώτερο ποσό που δύναται να λάβουν είναι 13.824 ευρώ και αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ έως 4.788 ευρώ είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, λόγω των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

 Τις επόμενες μέρες η εγκύκλιος

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η σχετική εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης μιας διάταξης που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020. Με βάση αυτές, δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ 600.000 δεν θα δουν παραπάνω χρήματα στους λογαριασμούς τους, λόγω των συμψηφισμών με την «προσωπική διαφορά». Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους δικαιούχους συνταξιούχους άνω των 30 συντάξιμων ετών οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν τον Μάιο.

Κληρονόμοι

Όσον αφορά τα αναδρομικά των κληρονόμων, οι δύο επόμενες φάσεις που ακολουθούν προβλέπουν τα εξής:

  • Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

 Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Αναδρομικά και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση, τον Απρίλιο ή τον Μάιο, οι κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Κι αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020).

Από την εφαρμογή του νέου μέτρου κερδισμένοι είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Αυτοί λαμβάνουν μειωμένη κατά 60% κύρια και επικουρική σύνταξη και βάσει της νέας απόφασης θα έπρεπε από τον περυσινό Μάρτιο η σύνταξη που τους καταβάλλεται να είναι μειωμένη κατά 30% κι όχι κατά 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, ωστόσο το νέο πλαίσιο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Προκαταβολή σύνταξης

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους, με τη σχετική τροπολογία να ψηφίζεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Η προκαταβολή σύνταξης θα κυμαίνεται ανάλογα με το «προφίλ» του ασφαλισμένου και θα χορηγείται στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Η προκαταβολή θα δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ είτε με υπεύθυνη δήλωση. Το ποσό της εκάστοτε προκαταβολής σύνταξης θα υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της (έκδοση του ΦΕΚ), αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, άμεσα δικαιούχοι της προκαταβολής θα είναι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι.


Για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, το ποσό που θα δοθεί ως προκαταβολή θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στα 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.
  • Στα 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • Στα 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • Στα 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, ενώ και στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 1/3/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!