Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ποιες εταιρείες μπορούν να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας τον Μάρτιο


Με αλλαγές όσον αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου.

Έτσι, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων ΚΑΔ και συγκεκριμένα πρέπει να:
  • έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
  • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
  • και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Στην πράξη, όπως και στην περίπτωση της ΚΥΑ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θέτουν «κόφτες» προκειμένου οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση ένταξης του συνόλου ή μέρους των εργαζομένων τους σε αναστολή σύμβασης κατά τον Μάρτιο.


Να σημειωθεί ότι από σήμερα, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων ύψους έως και 534 ευρώ το μήνα, για τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ξεκινά η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο. Οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλλουν την δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.

Προσοχή όμως. από την Τρίτη 9 Μαρτίου και εφεξής, η δήλωση θα πρέπει να γίνεται μια εργάσιμη ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος της.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα και ως 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

· Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών

· Τουριστικοί συνοδοί

· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.

· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή (ΤΕ 3/3/21)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!