Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΟΑΕΔ: Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας


Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης του ΟΑΕΔ αλλά και αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM επεσήμανε ότι θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερη σημασία στον ΟΑΕΔ, τόσο για τα προγράμματα ανεργίας, όσο και για τα προγράμματα κατάρτισης. Και συμπλήρωσε ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργία, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Να σημειωθεί ότι ήδη, ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Μάλιστα, αν και το μέτρο υπήρχε εξ αρχής στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, πλέον, στο υπουργείο Εργασία θεωρούν ότι οι αλλαγές καθίστανται ακόμα πιο επιτακτικές λόγω της ανάγκης για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετα-κορονοϊό εποχή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε αυτή την προσπάθεια η κατάρτιση θα έχει βασικό ρόλο, όπως άλλωστε και ο ΟΑΕΔ ο οποίος, όπως έχει επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του, «με τον εκσυγχρονισμό του μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση».


Χθες, ο υπουργός άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του, θέτοντας στο προσκήνιο αφενός το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού, αφετέρου το επίδομα ανεργίας. Αφορμή βέβαια ήταν οι πιέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο για αύξηση των δικαιούχων, κυρίως από τους εκπροσώπους των εργαζόμενων σε τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και από τους φορείς των επιστημόνων.

Βέβαια, αλλαγές στο ύψος και τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει και το οριστικό πόρισμα της επιτροπής του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη. Συγκεκριμένα, προτείνεται σημαντικά υψηλότερο επίδομα για μικρότερο, όμως, χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εφόσον ο άνεργος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, θα καλείται να συμμετέχει σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Αναλυτικά, οι συντάκτες του πορίσματος προτείνουν τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Να οριστεί, δηλαδή, στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Θα πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως επιπλέον 6 μήνες το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού. Επίσης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να προέλθει από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ.

(ΤΡ 9/2/21)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!