Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Οι φορολογικές παγίδες που κρύβονται στις …καταθέσεις σας


Ακόμη και για ένα ευρώ μπορεί να… τρέχουν και να μη φτάνουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία, προκειμένου να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή κινούνται μεταξύ λογαριασμών με πολλούς δικαιούχους.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι, είτε από αμέλεια είτε από… βεβαιότητα ότι δεν θα τους ανακαλύψει η Εφορία, μεταφέρουν ποσά από λογαριασμό σε λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να δίνουν εξηγήσεις και να απειλούνται με κατασχέσεις και εξοντωτικά πρόστιμα. Οι μεταφορές εμβασμάτων από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών, δηλαδή από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε παιδιά και εγγόνια, έχουν βάλει σε περιπέτειες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Βέβαια, όπως προκύπτει από τα κατά καιρούς στοιχεία της Εφορίας, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει… δόλος, ο οποίος εν τέλει πληρώνεται και πολύ ακριβά!


Οι δύο βασικές περιπτώσεις κατάθεσης ή μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό τρίτου σε λογαριασμό δικαιούχου ή δικαιούχων αφορούν τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα λεφτά που καταθέτουν οι γονείς σε λογαριασμούς των παιδιών τους.

Αναλυτικά, οι δύο περιπτώσεις που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για τους φορολογούμενους είναι οι εξής:

1. Κατάθεση σε λογαριασμό μετά από πώληση περιουσιακού στοιχείου. Όταν κάποιος φορολογούμενος-ιδιοκτήτης πουλήσει ένα διαμέρισμα ή ένα οικόπεδο, πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία όταν θα εισπράξει το τίμημα από τον αγοραστή, καθώς ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Με βάση απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίνεται ως νόμιμη η κατάθεση ποσού σε λογαριασμό ελεγχόμενου από τον αναφερόμενο ως αγοραστή σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας δύο μέρες μετά την υπογραφή του. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κατάθεση αυτή εντός δύο ημερών δικαιολογείται και έτσι ο πωλητής χαρακτηρίζεται ως νόμιμος δικαιούχος «της πρωτογενούς κατάθεσης», οπότε αποφεύγει το… μπλέξιμο.

2. Καταθέσεις από τους γονείς στο όνομα τέκνου ή τέκνων. Όταν οι γονείς καταθέτουν ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών τους, πρέπει να έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα, ιδίως, αν δεν πρόκειται για… καθαρή συναλλαγή. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί καμία συναλλαγή (π.χ. αγοραπωλησία), οι ελεγκτικές αρχές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον χρόνο της μεταφοράς και αν αυτή φαίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του γονέα. Δηλαδή, για να δικαιολογηθεί το ποσό που έχει το παιδί στον τραπεζικό του λογαριασμό, πρέπει να φαίνεται η κίνηση μεταφοράς του από άλλον λογαριασμό, κατά το ισόποσο. Πρακτικά, αν ένας γονιός πάει και καταθέσει μετρητά απευθείας σε λογαριασμό, τότε αρχίζει το… μπλέξιμο, αν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά του.

Όταν υπάρχει κατάθεση ποσού σε κοινό λογαριασμό που τηρεί ο ελεγχόμενος με τους γονείς του, τότε αυτό δεν συνιστά πρωτογενή κατάθεση, υπό την προϋπόθεση ότι ο πατέρας προέβη την ίδια ημέρα σε ανάληψη από ατομικό λογαριασμό ποσού το οποίο είναι ίδιο με το ποσό που κατατέθηκε στον λογαριασμό του παιδιού του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί και μόνο η κίνηση που φαίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό, με βάση τη μεταφορά από άλλον λογαριασμό. Δηλαδή, το ποσό που φαίνεται ότι κατατέθηκε στον λογαριασμό του παιδιού και υποστηρίζει ότι προέρχεται από τον πατέρα του πρέπει να είναι… καρμπόν με το ποσό που «έφυγε» από τον λογαριασμό του γονιού. Το σχετικό ποσό, για του λόγου το αληθές, πρέπει να αποδεικνύεται από το βιβλιάριο ή το «εξτρέ» της τράπεζας.

«Πρωτογενής κατάθεση» και… ύποπτες μεταφορές

Οι φορολογούμενοι που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο ελέγχου για «ύποπτη» μεταφορά χρημάτων μπορούν να επικαλεστούν, εφόσον έχουν δίκιο, τις αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με το τι δεν αποτελεί «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Οι μεταφορές εμβασμάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών συγγενών ή συμβαλλόμενων για αγοραπωλησία δεν συνιστούν φοροδιαφυγή, παρά μόνο εάν διαπιστωθούν αδικαιολόγητες μεταβολές του ύψους των καταθέσεων, όταν αυτές οφείλονται σε πιστώσεις του τραπεζικού λογαριασμού, από τρίτο πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η απόφαση 8001/2020 του Γ’ Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αποσαφηνίζεται η έννοια της «πρωτογενούς κατάθεσης».

Βάσει του άρθρου 48, παράγραφος 3 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όταν μια κατάθεση δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε μπορεί να βεβαιωθεί και να φορολογηθεί ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα του δικαιούχου στον λογαριασμό. Δηλαδή, εάν ένα ποσό που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου δεν περιλαμβάνεται στα δηλωθέντα εισοδήματά του, ούτε αποδεικνύεται ότι προέρχεται από άλλη νόμιμη οδό, τότε αντιμετωπίζεται ως προϊόν φοροδιαφυγής και φορολογείται αναλόγως, ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα.


Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» της Εφορίας για την αναζήτηση κρυμμένων εισοδημάτων ή χρημάτων που «ξεπλένονται», ενώ οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των καταθέσεων γίνεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο! Η Εφορία μπορεί με ένα απλό «κλικ» να μπει στο διασυνδεδεμένο σύστημα του μητρώου των τραπεζικών λογαριασμών και των λογαριασμών πληρωμών, όπου υπάρχει η πλήρης εικόνα όχι μόνο για τις καταθέσεις και τις κινήσεις που έχουν γίνει, αλλά και για τα δάνεια που έχει λάβει ο ελεγχόμενος ή για τις θυρίδες που μπορεί να διαθέτει.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΡ 9/2/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!