Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Παγίδα έξτρα φόρου για όσους αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους ή δήλωσαν στους δήμους τις «λειψές» επιφάνειες των ακινήτων τους που δεν είχαν αποτυπωθεί ούτε στο Ε9 έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Την ίδια προθεσμία έχουν και όσοι απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά εντός του 2020 ή είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Στην ακίνητη περιουσία που θα δηλωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου και θα υφίσταται την 1η Ιανουαρίου 2021 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.


Ωστόσο, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων κρύβει παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αλλά εμφανίζονται με διαφορές στο Ε9. Με την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης Ε9, μπορεί να γλιτώσουν από την επιβολή προστίμου, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα έτη θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια. Αν για παράδειγμα δηλωθούν τώρα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011, αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 και μετά.

Η αναδρομικότητα υπολογίζεται για τα έτη για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν σε λιγότερα τετραγωνικά. Δηλαδή, αν το ακίνητο είναι στην κατοχή του τωρινού ιδιοκτήτη από το 2018, θα πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά για τρία χρόνια. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αυξημένος για όσα χρόνια στο παρελθόν το εμβαδόν των ακινήτων ήταν μικρότερο εκείνου που δηλώθηκε στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

(ΤΕ 24/2/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!