Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΟΙΚ: Πώς θα υπολογιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 (upd)


Αλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται ο υπολογισμός της πτώσης τζίρου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τον 7ο κύκλο η σύγκριση δεν θα γίνεται με τον τζίρο του 2020 αλλά με εκείνον του 2019, λόγω της χρονικής επέκτασης της υγειονομικής κρίσης.

Σήμερα Δευτέρα «κλείνει» η διορία για αιτήσεις και από τους τελευταίους δικαιούχους, καθώς 150 πρακτορεία ΟΠΑΠ έκαναν και αυτά την είσοδό τους ήδη μετά την ευκαιρία για διορθώσεις που τους δόθηκε.

Έτσι ο προγραμματισμός πληρωμών και αιτήσεων διαμορφώνεται ως εξής:


• Δευτέρα 15/2 τελειώνουν οι αιτήσεις χρηματοδότησης για την Επιστρεπτέα 5

• Την ερχόμενη Τρίτη 16/2 θα πληρωθούν και οι περίπου 15.000 δικαιούχοι που έχουν απομείνει

• Δευτέρα 22/2 κλείνουν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 6

• Αιτήσεις χρηματοδότησης για την Επιστρεπτέα 6 αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 2 ή 3 Μαρτίου το αργότερο, αφού πρώτα ενσωματώσουν έως 26/2 στοιχεία δηλώσεων ΦΠΑ, όσοι τηρούν διπλογραφικά στοιχεία (Γ΄ κατηγορίας)

• Πληρωμές για την Επιστρεπτέα 6 αναμένονται την 1η εβδομάδα του Μαρτίου.

Στην Επιστρεπτέα 5, η πληρωμή της οποίας ολοκληρώνεται την Τρίτη, το ελάχιστο ποσό καταβολής ανά δικαιούχο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Στην Επιστρεπτέα 6, θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ και το ελάχιστο ποσό καταβολής θα είναι 500 ευρώ, αντί 1.000. Ωστόσο για τις επιχειρήσεις εστίασης και όσες έμειναν κλειστές στα τέλη Ιανουαρίου τα ελάχιστα ποσά δεν θα μπορούν να είναι μικρότερα από:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 – 5 εργαζόμενους

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους

-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Όπως αποκάλυψε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN και την Εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει, στην Επιστρεπτέα 7 που θα επακολουθήσει, το κατώτατο όριο δεν θα είναι ξανά τα 500 ευρώ όπως στην Επιστρεπτέα 6, αλλά θα αυξηθεί και πάλι γιατί θα αφορά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως ο ίδιος ανέφερε μάλιστα, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να συμφωνηθεί με την Κομισιόν και να ανακοινωθεί το νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών που θα «τρέξει» από Μάρτιο, για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου 30% και άνω.

Μέσα στον Φεβρουάριο επίσης αναμένεται να συμφωνηθεί και εάν θα απαλλαγούν από την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή του συνόλου των πρώτων Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έλαβαν ήδη οι επιχειρήσεις, κατά το 2020.

(ΔΕ 15/2/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!