Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Επιχειρηματικά δάνεια: Έρχεται 3μηνη επιδότηση τόκων για Ιανουάριο - Μάρτιο


Στην τρίμηνη επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία προχωρά η κυβέρνηση μετά και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων για το α΄ τρίμηνο του 2021, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, το οποίο εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Αφορά επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς εκτός από τον χρηματοπιστωτικό και την πρωτογενή γεωργία, τους κλάδους του καπνού και της αλιείας όπως επίσης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τις υπεράκτιες εταιρείες.  


Το πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων (έως 90 μέρες καθυστέρηση) για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021. Η στήριξη δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και καλύπτονται τόκοι για

·        ανοιχτά επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης

·        ανοιχτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς

·        ομολογιακά δάνεια (υπό προϋποθέσεις)

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων από την πλευρά τον ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα επαληθεύουν μέσω της πλατφόρμας την τήρηση των προϋποθέσεων που θα τεθούν για συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση της δόσης των επιχειρηματικών δανείων. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, συνολικού κόστους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιδοτεί για 8 μήνες τη δόση επιχειρηματικών δανείων (κεφάλαιο & τόκους) με ποσοστό που θα ξεκινά

·        από 90% για ενήμερα δάνεια  

·        από 80% για μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν

και θα μειώνεται σταδιακά.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να ισχύσει από τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Πηγή (ΤΡ 23/2/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!