Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν έως 26/2


Η πανδημία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι δυσλειτουργίες στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης οδήγησαν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μια σειρά από προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες ωστόσο εκπνέουν την επόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς από την ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν είναι συνεπείς. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβληθούν με e-mail ή να αποσταλούν με κούριερ στη ΔΟΥ:

1. Δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή. Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η νομοθεσία προβλέπει πως με τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.ά.) ή τρίτους σε φορολογούμενο, ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους. Επειδή όμως παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.


2. Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

3. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

4. Δηλώσεις φορολογουμένων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

5. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

6. Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

(ΣΑ 20/2/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!